DE VILLEPIN U TOKIJU: SIGURNOST U IRAKU BIT ĆE NEMOGUĆA DOK JE ZEMLJA POD OKUPACIJOM

Sigurnost u Iraku bit će nemoguće uspostaviti sve dok je ta zemlja pod okupacijom, izjavio je u srijedu francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin, u razgovoru za japansku televiziju, dan nakon napada u Kerbali i Bagdadu u kojima je život izgubilo 180 osoba.

"To nije moguće. Kako se može govoriti o sigurnosti u jednoj okupiranoj zemlji?", zapitao se Villepin u razgovoru s novinarom japanske televizije. "Prvo što treba učiniti je omogućiti suverenitet Iraka, jer okupacija služi kao katalizator teroristima, nacionalistima i ostalim snagama koje pružaju otpor".

"Ako želimo da se postigne više sigurnosti u kriznim zonama poput Iraka i Bliskog istoka potrebno je pronaći rješenje političkih problema u tim regijama", objasnio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuvši da "današnja vlast ne ovisi samo o tehnološkom, vojnom i ekonomskom kapacitetu", francuski je ministar inzistirao na važnosti "identiteta, vjere i kulture" jednoga naroda. "Iračanima treba pružiti nadu i pokazati im da će politički procesi moći utjecati na izmjenu njihova načina življenja", rekao je De Villepin.

(Hina) xmh ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara