De Villepin: Zemlje zapadnog Balkana moraju u EU

De Villepin: Zemlje zapadnog Balkana moraju u EU

EUROPSKA UNIJA mora poštivati svoje obvezu da u članstvo primi Bugarsku i Rumunjsku, kao i zemlje zapadnog Balkana kada one za to budu spremne, ali je sudbina Turske u tom smislu manje izvjesna, prenosi u subotu Financial Times riječi francuskog premijera Dominiquea de Villepina s konferencije "Zvuk Europe" u Salzburgu.

Ostale zemlje koje imaju aspiraciju ući u Uniju, rekao je De Villepin, možda će se morati zadovoljiti s nečim manjim od punopravnog članstva, poput ugovora o "ambicioznom partnerstvu".

Francuski premijer nije rekao na koje zemlje misli, ali Financial Times navodi da države koje je vjerojatno ima na umu uključuju Ukrajinu, Moldaviju, Bjelorusiju i Gruziju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

De Villepin je svoju želju da Unija "stavi kočnicu" na daljnje proširenje obrazložio činjenicom da je primitak 10 novih članica 2004. godine povećao negativne osjećaje prema EU, piše Financial Times.

Proširenje s 15 na 25 članica nije bilo dobro pripremljeno, kaže francuski premijer, što je dovelo do toga da stanovništvo na zapadu Unije dolazak novih članica s istoka smatra "prevelikim financijskim teretom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara