Dean odustao od utrke za američkog predsjednika

BIVŠI guverner Vermonta Howard Dean okončao je u srijedu nastojanje da dobije nominaciju demokratske stranke za predsjedničkog kandidata nakon što je zabilježio razočaravajuću potporu demokratskih birača.

"Ja više ne nastojim aktivno postati predsjednik", rekao je Dean svojim pristalicama u Vermontu čiji je guverner bio 11 godina.

On je ipak obećao da će poduprijeti kandidata demokratske stranke nakon što bude izabran naglašavajući kako treba sve učiniti da se porazi predsjednik George W. Bush na izborima u studenom ove godine.

Dean je također kazao kako će nastaviti napore da izmijeni demokratsku stranku premda njegov program pomjeranja stranke ulijevo nije naišao na značajniji odaziv birača stranke koja se godinama nastoji smjestiti više prema centru.

Deanovo odustajanje od pokušaja da osvoji Bijelu kuću došlo je nakon što je na primarnim izborima u Wisconsinu u utorak zabilježio tek treće mjesto, i ne osvojivši niti jednu od 17 država u kojima su do sada demokrati birali svoga kandidata za predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Analitičari drže kako je Dean ostavio traga na utrci za Bijelu kuću 2004. pomogavši demokratima da istaknu svoju zabrinutost ratom u Iraku i nezaposlenošću i potaknuvši njihovu želju da smijenje Busha na narednim izborima.

U utrci za demokratskog kandidata kao ozbiljni kandidati ostali su senator John Kerry iz Massachusettsa, koji je pobijedio na 15 od 17 natjecanja i senator iz Sjeverne Caroline John Edwards koji je osvojio samo svoju rodnu Južnu Carolinu. Ipak, analitičari smatraju da on još ima neke izglede nakon što je u Wisconsinu završio drugi blizu Kerryju iako se nije očekivalo da će njegova kampanja preživjeti snažan zamah senatora iz Massachusettsa.

Odlučujući sudar Kerryja i Edwardsa očekuje se 2. ožujka kada se izbori za demokratskog kandidata održavaju u deset država među kojima i u New Yorku, Ohiou i Kaliforniji koje imaju brojno stanovništvo i šalju veliki broj delegata na kongres demokratske stranke u srpnju koji konačno bira kandidata prema uputama birača s prethodnih izbora.

U utrci za demokratskog kandidata na početku je bilo 10 kandidata, ali je taj broj sada spao na četiri, uključujući i kongresnika Dennisa Kucinicha i borca za crnačka prava Ala Sharptona koji nemaju nikakvih realnih izgleda da budu izabrani.

(Hina) xsl ysv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara