Debakl vanjske politike Kosor: Rehn pomaknuo rok završetka pregovora za ulazak u EU

Tekst: I.Ć.
Foto: Bruno Konjević (Cropix)

DA TAJNI pregovori premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera Boruta Pahora zaista idu u "pravom smjeru" i da je zaista ostalo tek "pet posto neriješenih pitanja", opovrgnuo je danas  europski povjerenik za proširenje Ollie Rehn koji na temelju vlastitih saznanja pomaknuo rok kada bi Hrvatska mogla okončati pregovore za ulazak u Europsku uniju.

Rehn postao pesimist

Naime, Rehn je još u vrijeme velike krize, kada je bivši premijer Ivo Sanader bez obrazloženja napustio mjesto šefa Vlade, javno govorio da Hrvatska može do kraja godine završiti pregovore, dok je danas govoreći pred Vanjskopolitičkim odborom Europskog parlamenta jasno dao do znanja kako je to sada- nemoguća misija.

"Hrvatska bi mogla završiti pristupne pregovore u prvoj polovici sljedeće godine", rekao je danas Rehn u Bruxellesu koji je po prvi put pomaknuo rok završetka pregovora. Naime, po europskom povjereniku za proširenje sporna su postavljena mjerila, posebice u pravosuđu i u suradnji s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu.

Ostala tek nadanja

"Ako Hrvati riješe uskoro granično pitanje sa Slovenijom mogli bismo zaključiti pristupne pregovore tijekom prve polovice sljedeće godine" naglasio je Rehn dodajući kako su to njegova nadanja.

Također unatoč optimističnim najavama premijerke Kosor o tajnim razgovorima s premijerom Pahorom, Rehn nije pokazao preveliki optimizam da bi Slovenija mogla odblokirati Hrvatsku u pregovorima. Naglasio je kako ne sudjeluje u pregovorima Hrvatske i Slovenije, ali da je uvijek spreman pomoći.

Ministarstvo vanjskih poslova: Radimo sve što možemo!

Na tvrdnju Ollija Rehna da Hrvatska pregovore više ne može završiti do kraja ove godine reagirao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun koji kaže kako se radi na ispunjavanju svih mjera koje su potrebne da se zatvore preostala poglavlja u pregovorima s Europskom unijom.

"Koliko će brzo pregovarački proces biti završen ne ovisi samo o Hrvatskoj. Puno toga ovisi o slovenskoj blokadi i kad će ona biti uklonjena", rekao je Dragun koji javnost uvjerava da hrvatska diplomacija radi sve što je u njenoj moći da se proces maksimalno ubrza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara