Debanić: Ministarstvo kasni s pravilnicima za koncesiju za treću pokretnu mrežu

PREDSJEDNIK Vijeća za telekomunikacije Željko Debanić danas je prozvao Ministarstvo pomorstva, prometa i veza zbog odugovlačenja s donošenjem pravilnika potrebnih za raspisivanje natječaja za dodjelu koncesije za treću pokretnu mrežu.

Iako hrvatske i strane telekomunikacijske tvrtke pokazuju izniman interes za koncesiju za treću mrežu pokretne telefonije, Ministarstvo još nije donijelo potrebne pravilnike, po kojima bi se, početkom jeseni, raspisao natječaj za dodjelu te koncesije, izjavio je Debanić za Hinu.

S druge strane, rekao je, Vijeće za telekomunikacije stvorilo je sve pretpostavke za raspisivanje toga natječaja - u Financial Timesu objavljen je poziv zainteresiranim potencijalnim koncesionarima, a u postupku je i priprema dokumentacije potrebne za natječaj.

Ističe kako za raspisivanje natječaja, za koji se zakonski uvjeti stječu u rujnu, nedostaje još samo pravilnik po kojemu bi se taj natječaj proveo, a koji treba donijeti Ministarstvo.

Interes, kaže Debanić, postoji i za uvođenje treće generacije mobilne telefonije, te za DCS-1800, a pokazuju ga i domaće i strane tvrtke. Naglašava da bi to Hrvatskoj, uz izravnu materijalnu korist, donijelo i razvoj novih tehnologija i znanja, no, upozorava, da i za to postoje legislativna ograničenja.

Naveo je da bi dodjela koncesije za treću pokretnu mrežu, po nekim procjenama, Hrvatskoj, izravno i posredno, donijelo oko 200. milijuna eura.

Nova bi tvrtka, kaže, mogla zaposliti oko 1000 zaposlenika u osnovnoj i nekoliko tisuća u popratnim djelatnostima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Korisnicima bi, pak, veća konkurencija donijela i veću kvalitetu, uz niže cijene telekomunikacijskih usluga, rekao je dodajući da postoji i interes za otvaranje fiksne mreže za konkurenciju, za što su također potrebni posebni provedbeni propisi.

Smatra da Prijedlog zakona o telekomunikacijama, o kojemu bi slijedeći tjedan trebao raspravljati Hrvatski sabor, kvalitetno uređuje pitanja merituma i predstavlja dobar pravni okvir za liberalizaciju tržišta.

No, ističe, koncesija za treću mobilnu mrežu može se dodijeliti i po postojećem zakonu. Taj je zakon donesen još 1999., a u prijelaznim odredbama Ministarstvo je zaduženo da provedbene propise donese u roku godine dana, što do danas nije učinjeno.

Na pojašnjenje Ministarstva da se za donošenje pravilnika čeka novi zakon Debanić odgovara kako je pravo pitanje zašto se sa donošenjem pravilnika čekalo pune četiri godine, u kojima je stoga na telekomunikacijskom tržištu vladao legislativni vakuum.

Bez tih je pravilnika liberalizacija tržišta nemoguća, naglasio je dodajući da, ako je suditi prema dosadašnjim iskustvima, ne postoji jamstvo da će novi provedbeni propisi biti donešeni u rokovima koje će propisati novi zakon.
Iako je Vijeće još u svibnju Ministarstvo izvijestilo što se od njega očekuje, s donošenjem potrebnih pravilnika se odugovlači, rekao je Debanić, ne želeći nagađati o razlozima odugovlačenja.

U saborskoj proceduri je osim novog zakona o telekomunikacijama i Izvješće o radu Vijeća za telekomunikacije, o kojem će saborska radna tijela raspravljati slijedeći tjedan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara