Deficit državnog proračuna dvostruko manji

30. LIPNJA 2006. deficit državnog proračuna za prvih šest mjeseci 2006. godine iznosio je 2,1 milijardu kuna, što u odnosu na prvih šest mjeseci 2005. godine, kada je iznosio 4,3 milijarde kuna, predstavlja smanjenje za čak 2,2 milijarde kuna.

Promatramo li ostvarenje deficita u odnosu na bruto domaći proizvod, razvidno je da je u prvoj polovici godine deficit državnog proračuna ostvaren na razini od 0,9 posto bruto domaćeg proizvoda, što je za cijeli postotni bod manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Smanjenje deficita državnog proračuna rezultat je značajnog porasta prihoda u prvoj polovici godine od 11,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihodi državnog proračuna, ostvareni u iznosu od 45,3 milijarde kuna do 30. lipnja 2006., rezultat su ubrzane gospodarske aktivnosti, ponajviše rasta bruto domaćeg proizvoda od 6 posto u prvom tromjesečju 2006., te efikasnijeg rada Porezne uprave kao i zadiranja u područje sive ekonomije, navodi se u priopćenju Ministarstva financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći međugodišnji rast zabilježili prihodi od poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit.

 Ukupni rashodi državnog proračuna u prvoj polovici godine porasli su za 5,4 posto. Ostvareni u iznosu od 47,4 milijarde kuna, ukupni su rashodi najvećim dijelom posljedica kretanja rashoda poslovanja koji su također porasli za 5,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Takvo je kretanje u skladu s porastom mase plaće i socijalnih izdvajanja za temeljna prava hrvatskih građana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara