Degen: Policija danas preuzela dokumentaciju o Kurjakovim pacijenticama

U OKVIRU predistrage o navodnim nezakonitostima u radu Klinike za ginekologiju zagrebačke Opće bolnice Sveti Duh policija je danas preuzela kompjutorske zapise i povijesti bolesti, doznaje se od Silvija Degena, odvjetnika bivšeg predstojnika Klinike Asima Kurjaka.

"Po predočenju sudskog naloga danas su u mojoj nazočnosti predani kompjutorski zapisi i povijesti bolesti pacijentica Klinike", kazao je Degen Hini.

Asima Kurjaka neki mediji povezuju s navodnim neopravdanim odstranjivanjem pregrada maternica i zloporabom jajnih stanica pri umjetnim oplodnjama.

Zbog tih je sumnji zagrebačko Državno odvjetništvo pokrenulo predistragu, a prošloga tjedna i zapečatilo nekoliko prostorija u Klinici.

"Medicinski linč protiv Kurjaka prešao je u novinarski, koji je ispod svake granice dobrog ukusa", tvrdi Degen.

Naglašava da je riječ o tzv. prethodnom postupku koji državno odvjetništvo vodi protiv zasad nepoznatih počinitelja, a ne protiv Kurjaka.

"Taj se postupak vodi zbog kaznenog djela nedozvoljenog presađivanja dijelova ljudskog tijela koje su eventualno počinile nepoznate osobe. Sve je još u početnoj fazi i zasad postoje samo sumnje koje su se pojavile prije godinu dana", napominje Degen.

Na osnovu tih sumnji zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je pretragu prostorija gdje su, kaže Degen, "nepoznate osobe navodno presađivale dijelove ljudskog tijela na nedozvoljen način".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On smatra da pod to kazneno djelo ne spada i presađivanje jajnih stanica, jer to područje nije zakonski regulirano, a ono što nije u Kaznenom zakonu ne može biti kazneno djelo.

"Nije bilo presađivanja jajnih stanica, ali da je i bilo to po zakonu nije presađivanje dijelova ljudskog tijela", ističe Degen.

Kurjakov odvjetnik tvrdi da je kod istražnog povjerenstva, koje je formiralo Ministarstvo zdravstva, došlo do sukoba interesa jer je jedan član povjerenstva sudjelovao u pretrazi policije.

"Miješanje povjerenstva u rad tužiteljstva dovodi do objavljivanja povijesti bolesti pacijentica u nekim medijima, što je nedopustivo", naglašava Degen.

Povjerenstvo radi na temelju anonimne dojave u kojoj se, upozorava Degen, čak tvrdi da je Kurjak povezan s Al-Qaidom.

Takve apsurdne optužbe upućuju na sumnju da je cijeli slučaj nastao zbog netrpeljivosti i ljubomore na Kurjakove uspjehe, kaže Degen.

Zbog toga Degen najavljuje pokretanje postupka protiv povjerenstva pred zagrebačkim Općinskim sudom radi "zaštite ljudskih prava i sloboda pojedinca protiv upravnog akta Ministarstva zdravstva, koje je osnovalo to tijelo".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara