Dekan u Egiptu naredio studentici da skine veo s lica

Tekst: Z.J.
Foto: Wikipedia

VISOKI egipatski islamski vođa naredio je jednoj studentici da skine nikab s lica za vrijeme boravka na sveučilištu Al-Azhar u Kairu. Muhamed Tantawi, koji obnaša funkciju dekana Sveučilišta u al-Azharu tvrdi da je nikab kojega nose muslimanke preko lica, dio tradicije, ali ne i islamska obaveza. Kako prenosi AFP, studentica se pobunila na dekanov zahtjev.

Egipatski ministar visokog obrazovanja Hani Hilal je odlučio uvesti zabranu nošenja nikaba za žene unutar institucija sveučilišta.

Hidžab preporučljiv, nikab u suprotnosti s islamom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sunitski muslimanski učitelji su podijeljeni u stavovima trebaju li ženama dozvoliti nošenje ovakvih velova preko lica ili ne. Ipak, većina predavača smatra da nikab nije obaveza, ali da je "preporučljivo" da žene pokriju kosu i lice.

Na Bliskom istoku se nikab povezuje s salafizmom, ultrakonzervativnim islamom koji se najviše prakticira u Saudijskoj Arabiji.

Većina muslimanki u Egiptu nosi hidžab, veo koji prekriva kosu, ali je brzi rast žena koje nose nikab potakao vladu na zakonske zabrane. Ministar za religijska pitanja je po egipatskim džamijama ostavio brošure u kojima se poziva na prekid s praksom nošenja nikaba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara