Del Ponte će razmotriti mogućnost dolaska u Srebrenicu 10. srpnja

GLAVNA tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte najavila je kako će još jednom razmisliti o mogućem dolasku u Srebrenicu 10. srpnja, kada će biti obilježena deseta obljetnica masakra što su ga nad Bošnjacima tog grada počinile snage bosanskih Srba.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine priopćilo je u petak kako je tužiteljica Del Ponte tijekom susreta s bosanskohercegovačkim veleposlanikom u Nizozemskoj Fuadom Šabetom istaknula "da će razmotriti mogućnost dolaska u Srebrenicu povodom obilježavanja 10-te obljetnice genocida, jer veoma duboko suosjeća s obiteljima ubijenih i nestalih Srebreničana".

Del Ponte je ranije ovog mjeseca izjavila kako neće ići u Srebrenicu u znak prosvjeda zbog činjenice da najodgovorniji za srebreničku tragediju Radovan Karadžić i Ratko Mladić još nisu uhićeni.

Glavna tužiteljica ICTY-a je tijekom susreta s veleposlanikom Šabetom još jednom istaknula kako je uhićenje Karadžića glavni uvjet za primanje BiH u program NATO-a "Partnerstvo za mir" i priključenje ostalim euroatlanskim procesima.

Del Ponte je također prenijela veleposlaniku BiH u Den Haagu kako je glavni cilj njenog skorog posjeta Beogradu, Zagrebu i Sarajevu ponovno isticanje važnosti suradnje s ICTY.

(Hina) xrm ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara