Del Ponte: Hrvatska policija ne želi uhititi Gotovinu

"ZNAMO da general Gotovina povremeno boravi u Hercegovini. Znamo čak i ime hotela u kojem odsjeda, ali hrvatska policija ne surađuje, recimo kada je riječ o njegovu prelasku granice. Ovdje sam da zatražim od EU-a izvrši pritisak na Hrvatsku", izjavila je Del Ponte.

Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte izjavila je to u Bruxellesu gdje se sastala  s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javierom Solanom i povjerenikom Europske komisije za vanjske poslove Chrisom Pattenom.

"Ako međunarodna zajednica pomogne, i ako ne budemo imali punu suradnju, onda možemo zaboraviti završnu strategiju, rekla je Del Ponte.

Javier Solana je rekao da će EU i dalje pitanje suradnje s Haškim sudom smatrati uvjetom za tješnje odnose s pet zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja.

Del Ponte krajem ožujka u Zagrebu

Potpredsjednik Vlade i predstojnik Ureda za suradnju s Haškim sudom potvrdio je jučer da je Vlada odlučila pozvati glavnu hašku tužiteljicu Carlu del Ponte u posjet Hrvatskoj do kraja ožujka kako bi objasnila ocjene o nesuradnji Hrvatske s Haškim sudom, koje je iznijela 14. veljače u Haagu na ručku s veleposlanicima europskih zemalja.

Granić je rekao kako Vlada odbija prigovaranje o nesuradnji jer je svjesna svojih obveza te da ih izvršava. Dodao je da se problemi koji nastaju u suradnji s Haaškim sudom događaju najčešće zbog nejasnih zahtjeva Haaga ili objektivnih poteškoć. Upitan o raspisivanju nagrade za uhićenje generala Gotovine, Granić je rekao da Vlada nije razgovarala o tome, ističući kako "ideja radno postoji u krugu onih koji su nadležni za rješavanje tog problema».

Beograd zna gdje su Karadžić i Mladić

Carla del Ponte vrlo je oštro napala vlasti Srbije i Crne Gore za nedostatak političke volje da izruče glavne optuženike. Ona je istaknula da vlasti u Beogradu znaju kuda se kreću Radovan Karadžić i Ratko Mladić, ali da i ona zna gdje su i tko je kriv što nisu uhićeni.

´Očekujem rezultate sada´, rekla je Del Ponte, dodajući da je već umorna od traženja da se uhite Mladić i Karadžić i ostali optuženici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara