Del Ponte: Izručenje Mladića je uvjet za pregovore sa Srbijom

GLAVNA tužiteljica Haškog suda, Carla del Ponte, pozvala je Europsku uniju na održavanje postojećeg nivoa političkog pritiska na Srbiju, te blokiranje pregovora o pridruživanju, sve dok Beograd ne preda Mladića.

Del Ponte se u Bruxellesu sastala sa Javierom Solanom, visokim predstavnikom EU-a za Zajedničku politiku vanjskih poslova i sigurnost. Tijekom sastanka je rekla kako Beograd nije poduzeo ništa u cilju uhićenja Ratka Mladića, te kako bi obnavljanje pregovora o pridruživanju, Srbiji poslalo pogrešan signal, što bi ujedno značilo i neuspjeh međunarodnog prava.

Del Ponte je svoje preporuke izrazila u trenu kada su se pojavile naznake da se neke od zemalja članica EU zalažu za to da stav prema Beogradu postane "elastičniji".

Iako Carla del Ponte tvrdi da je u razgovoru sa Solanom dobila potrebnu potvrdu kako pregovori neće biti nastavljeni prije nego što se Mladić izruči, sama EU je podijeljena kada je riječ o Srbiji. Dok se Italija, Španjolska i još neke zemlje susjedne Srbiji, zalažu za obnovu pregovora o pridruživanju, Velika Britanija, Francuska i Nizozemska, traže čvršće garancije kako će suradnja sa Sudom uroditi plodom.

"Mladić i Karadžić su na slobodi već 12 godina. Oni su obaveza bilo koje Vlade, obaveza države, bilo koje prošle, sadašnje ili buduće Vlade, bez obzira na njen sastav." - rekla je Del Ponte.

Del Ponte je jučer najavila kako neće produžiti svoj mandat, koji ističe u rujnu, već će prepustiti nekom drugom da završi što je započela. Svi slučajevi haškog suda trebali bi biti okončani do 2010.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara