Del Ponte: Mladić je još uvijek na slobodi, dostupan srpskim vlastima

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte je na press konferenciji održanoj u 12:30 u Haagu kazala kako je Ratko Mladić još uvijek na slobodi, te kako je dostupan srpskim vlastima.

Del Ponte je ustvrdila kako joj je vlada u Beogradu pružila uvjeravanja da je "odbjegli zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić i dalje na slobodi".

Na konferenciji za novinare u Haškom sudu, sazvanoj povodom jučerašnjih informacija i demantija o uhićenju Mladića u Srbiji, Del Ponte je kazala kako se Mladić nalazi u dosegu srbijanskih vlasti i da ga one "moraju uhititi".

Dodala je kako se "trenutačno ne vode pregovori" o Mladićevoj predaji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lažne glasine koje su se jučer proširile iz Beograda o Mladićevu uhićenju apsolutno su bez osnove. Nema nikakvih naznaka da su u tijeku pregovori o njegovoj predaji. Mladić je i dalje na slobodi", kazala je Del Ponte u izjavi koju je pročitala pred novinarima u Haškom sudu, napominjući kako su je vlasti u Beogradu uvjerile da su jučerašnje glasine neistinite.

Europska unija idućeg tjedna treba odlučiti hoće li nastaviti pregovore s Beogradom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ili će ih suspendirati kao kaznu zbog neizručenja Mladića.

"Srbija zna da pregovori mogu biti suspendirani ili nikad završeni ako Beograd ne bude u potpunosti surađivao s ICTY-em", upozorila je Del Ponte.

Ocijenila je kako je uloga EU u ovom trenutku ključna, te pozvala Bruxelles da odredi Beogradu krajnji rok za ispunjenje postavljenih uvjeta i zaprijeti konkretnim sankcijama.

"Sada mi je potrebna snažna podrška EU kako bih vrlo brzo imala Mladića u Haagu. Jasni krajnji rokovi povezani s jasnim sankcijama dat će brze rezultate", kazala je Del Ponte.

Mladića je ICTY optužio 1995. zbog uloge u genocidu nad 8.000 Bošnjaka iz Srebrenice i nizu drugih ratnih zločina u BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara