Del Ponte najavila nove optužnice do kraja godine

GLAVNA tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte najavila je kako će do kraja ove godine biti objavljeno nekoliko novih optužnica.

U intervjuu, što ga je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz", del Ponte je podsjetila kako njezin ured vodi još 13 istraga protiv tridesetak osumnjičenih s područja bivše Jugoslavije te je istaknula kako će sve istrage biti dovršene do kraja 2004. godine.

"Već do kraja godine očekujem nekoliko novih optužnica no, naravno, ne mogu van unaprijed reći imena budućih optuženika", kazala je.

Glavna tužiteljica haškog Tribunala ponovila je kako će, uz nekoliko slučajeva u kojima su optužnice već potvrđene, još 12 predmeta koji obuhvaćaju 48 osumnjičenih osoba biti prepušteno odjelu za ratne zločine koji iduće godine treba biti uspostavljen pri Sudu Bosne i Hercegovine.

Taj će odjel ove istrage trebati dovršiti i sam podići optužnice.

Odgovarajući na pitanje o mogućim razlikama unutar međunarodne zajednice u vezi slučaja Gotovina ili predaje četvorice srbijanskih generala, del Ponte je kazala kako je razlika samo u tome što se neki zauzimaju za jači, a neki za nešto slabiji pritisak no nitko ne dvoji kako svi optuženi moraju biti izručeni Tribunalu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara