Del Ponte: NATO nije imao političku volju za uhićenje optuženih

Del Ponte: NATO nije imao političku volju za uhićenje optuženih

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte u srijedu je, na sebi svojstven kritičan način, ispratila završetak devetogodišnje misije NATOa u BiH (SFOR), ocjenivši da Radovan Karadžić i drugi optuženici nisu uhićeni zbog nedostatka političke volje unutar Saveza.

"Zapadnom vojnom savezu nedostaje volja za uhićenje optuženih za ratne zločine", kazala je Del Ponte u intervjuu britanskom BBC-u dan prije no što će NATO svoju misiju u BiH predati Europskoj uniji.

Del Ponte je ocjenila nedopustivim da SFOR nije uhitio bivšeg političkog čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića i druge optužene iako je imao dovoljno podataka o njihovu kretanju.

"NATO je čudan instrument jer nam je puno pomagao u prikupljanju dokaza, ali su uvijek tvrdili da nemaju mandat locirati bjegunce", rekla je tužiteljica.

Glasnogovornik NATO-a James Appathurai kazao je da komentari Del Ponte "nisu fer" jer NATO ne izbjegava svoje obveze, ali je suočen s bjeguncima koji koriste vrlo sofisticirane tehnike skrivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SFOR je do sada priveo 28 optuženih koje je tražio Haški sud, ali je od posljednjeg uhićenja proteklo godinu i pol, što je Del Ponte s razočaranjem istaknula u izviješću NATO-u 3. studenoga.

SFOR-u se desetak dana kasnije predao optuženi bosanski Hrvat Miroslav Bralo Cicko, nakon čega je prebačen u Den Haag, ali je zasluge za njegovu predaju Del Ponte u izvješću Vijeću sigurnosti UN-a pripisala "transgraničnoj suradnji" s Hrvatskom a ne SFOR-u.

Del Ponte je u razgovoru za BBC ocjenila da se situacija s nepostojanjem političke volje sada promijenila, ali je prekasno jer NATO napušta BiH i u četvrtak će predati svoje dužnosti snagama Europske unije (EUFOR).

No NATO će zadržati dio svojih struktura i osoblja u BiH, po uzoru na organizaciju koju je ranije uspostavio u Makedoniji i Albaniji.

Stožer NATO-a ostaje u bazi Butmir kod Sarajeva s oko 150 časnika pod zapovjedništvom američkog brigadnog generala Stevena Schooka. Jedna od njihovih zadaća bit će i privođenje optuženih za ratne zločine, a general Schook je nedavno izjavio da u tome očekuje značajniju pomoć lokalnih vlasti.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara