Del Ponte: Nisam štitila beogradske dokumente

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte je u razgovoru objavljenom u današnjem broju sarajevskog Dnevnog avaza demantirala optužbe koje je terete za sakrivanje dokumenata kojima se moglo dokazati kako je Srbija izravno bila uključena u agresiju na teritoriju Hrvatske i BIH.

Del Ponte je odlučila odgovoriti na optužbe Geoffreya Nicea, tužitelja u slučaju Slobodana Miloševića, koji je u svom pismu optužuje za prikrivanje dokaza te načinu na koji se dokumenti proglašavaju tajnima.

"Optužbe su neutemeljene, ja ne sklapam dogovore."

"Te optužbe potpuno su neosnovane i vjerujem da potječu iz nedovoljnog razumijevanja postupaka pred ovim sudom. Ja ne sklapam dogovore. Moj posao i posao mog ureda je da sakupljamo dokaze i dokažemo optužbe u sudnici. Tokom svih ovih godina ulagali smo ogromne napore kako bismo došli do dokaza o krivici onih koji su optuženi za neke od najgorih zločina počinjenih tokom prošlog stoljeća." - komentirala je Niceove optužbe Del Ponte.
 
"Želim napomenuti da smo uspjeli dokazati da je počinjen genocid u Srebrenici, da je silovanje korišteno kao sredstvo terora i da je to zločin protiv čovječnosti, da su odgovorni za zločine počinjene tokom opsade Sarajeva zaslužili najveću kaznu. Dokazali smo i mnoge druge značajne činjenice o zločinima počinjenim u bivšoj Jugoslaviji, uključujući i činjenice o individualnoj odgovornosti optuženih. Vjerujem da oni koji posjeduju točne informacije o mom radu i radu mog ureda nikada neće povjerovati neosnovanim optužbama koje se ovih dana pojavljuju u medijima." - nastavila je Del Ponte.

"Učinila sam najbolje što sam mogla, nije mi potreban alibi."

Del Ponte je u rekla kako "ni u kom slučaju nije štitila interese Srbije" te kako je "proteklih osam godina svog života posvetila borbi za pravdu za žrtve zločina u bivšoj Jugoslaviji".

"Učinila sam najbolje što sam mogla i dala sam sve od sebe da dođem do dokaza i predočim ih sucima. Žalosno je što ove neosnovane i netočne optužbe koje se pojavljuju u medijima uznemiravaju upravo one koji su najslabiji - žrtve ovih užasnih zločina. Željela bih pojasniti dva izuzetno važna aspekta ovog pitanja. Kao prvo, Međunarodni sud pravde (ICJ) i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), dvije su potpuno zasebne pravne institucije - ICJ se bavi sporovima između država, dok ICTY ima nadležnost utvrđivanja krivične odgovornosti pojedinaca." - izjavila je Del Ponte.

"Kao što se može pročitati u presudi ICJ-a, taj sud odlučio je da ne traži dokumente o kojima je riječ i samo ta institucija može objasniti razloge za svoju odluku. Uostalom, tužitelj u ICTY-u nema ovlast odlučivati o tajnosti dokumenata, on samo sucima predočuje dokazni materijal. Odluku o tajnosti donose suci." - nastavila je Del Ponte.

"Meni alibi nije potreban. Radim sve što je u mojoj moći kako bi ostali bjegunci bili uhapšeni. ICTY nema svoju policiju i, kada se radi o uhićenjima, u potpunosti ovisim o suradnji država. Stalno zahtijevam od Srbije da ispuni svoje međunarodne obaveze i stalno zahtijevam od Europske unije i Međunarodne zajednice da nam pomognu svojim pritiskom. Srbiji, kao jedinoj državi za koju je ustanovljeno da je prekršila Konvenciju o genocidu, ne bi se smjelo dozvoliti da nastavi s kršenjem te konvencije time što ne izručuje Ratka Mladića. To je jednostavno nespojivo s principima vladavine prava i pravde, a ta dva principa smatraju se stupovima Međunarodne zajednice." - rekla je Del Ponte o izručenju Karadžića i Mladića, koje haški sud očekuje od Srbije.

"Moj nasljednik će nastaviti moju misiju, bila bi sramota kad bi Karadžić i Mladić izbjegli pravdi."

"Sigurno ću i dalje činiti sve što je u mojoj moći da se preostali bjegunci nađu pred Sudom do kraja mog mandata. Ako se to ne dogodi, moj nasljednik nastavit će tu misiju. Nadamo se da ćemo biti uspješni u tome i da će Mladić, Karadžić, Župljanin, Tolimir, Đorđević i Hadžić biti uhićeni. Oni ne smiju izbjeći pravdi. Ta je odluka, međutim, na Vijeću sigurnosti. Samo ono, kao osnivač ICTY-a, može odlučiti kada će Tribunal zatvoriti svoja vrata. Ali ja se i dalje nadam, imamo još vremena i nadam se da ćemo uspjeti." - rekla je Del Ponte.

"Svakako se nadam da ovo stanje ne odgovara i nekim dijelovima Međunarodne zajednice! Meni i mom uredu uhićenje Mladića, Karadžića i ostalih četvero bjegunaca apsolutni je prioritet. Tribunal nikako ne treba zatvoriti dok se oni ne nađu pred licem pravde. Bila bi velika sramota za Međunarodnu zajednicu kada bi osobama za koje smatramo da su glavni organizatori genocida u Srebrenici bilo omogućeno da jednostavno sačekaju zatvaranje Tribunala i tako izbjegnu pravdu. Oni moraju biti uhapšeni i njima se mora suditi pred ICTY-em." - izjavila je Del Ponte.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara