Del Ponte: Optuženi za ratne zločine junaci u zemljama bivše Jugoslavije

Del Ponte: Optuženi za ratne zločine junaci u zemljama bivše Jugoslavije
GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte izjavila je u utorak u Beču da se optuženi za ratne zločine zbog snažnog nacionalizma u državama bivše Jugoslavije doživljavaju kao junaci, a ne kao optuženici.

"Nacionalizam je jako razvijen na prostorima bivše Jugoslavije, u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori te na Kosovu. Optuženi za ratne zločine u većini sredina u tim državama cijene se kao junaci, a ne optuženici", rekla je Del Ponte obraćajući se članovima Stalnog vijeća OESS-a.

Najavila je da Sud namjerava otvoriti još trinaest istraga i da će sve istrage nakon toga bit će u nadležnosti domaćih sudova. Dodala je da će se koncentrirati samo na "visoke dužnosnike toga doba".

"Nove optužnice tiču se svih naroda u regiji i neće biti nikakvih iznenađenja za vlasti u tim zemljama", dodala je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njezinim riječima, odgađanje uhićenja Mladića, Karadžića i Gotovine ugrožava strategiju završetka rada Međunarodnog haaškog tribunala, koji bi prema Rezoluciji Vijeća sigurnosti 1503 trebao završiti s radom 2010. godine.

"I dalje je misterij zašto Mladić i Karadžić još nisu uhićeni", rekla je Del Ponte, ustvrdivši da ih "čuva široka mreža čuvara, od državnih institucija, vojske, policije, do tajnih službi".

Rane prošlosti u bivšoj Jugoslaviji nažalost još još nisu zarasle, osnutak Povjerenstva za mir i uspostavu povjerenja na prostoru bivše Jugoslavije nije uspio, pa bi međunarodna zajednica morala biti još aktivnija u regiji, zaključila je glavna tužiteljica Međunarodnog tribunala u Haagu.

Carlu del Ponte su za boravka u Beču čuvale brojne švicarske, austrijske i snage sigurnosti OESS-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara