Del Ponte se u petak u Luksemburgu sastaje s Junckerom

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte sastat će se u petak u Luksemburgu s premijerom JeanomClaudeom Junckerom i ministrom vanjskih poslova Jeanom Asselbornom koje će, kao čelnike zemlje koja predsjedava Europskom unijom, izvijestiti o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s Haškim sudom (ICTY), posebno o suradnji Hrvatske koja bi 17. ožujka trebala započeti pristupne prigovore s Unijom.

Sastanak tužiteljice Del Ponte s luksemburškim predsjedništvom EU-a zakazan je za petak kasno poslijepodne, nakon čega će biti održana zajednička konferencija za novinare, najavili su glasnogovornici luksemburške vlade i haškog tužiteljstva.

Osim pitanja suradnje Hrvatske i drugih zemalja s ICTY-em, na sastanku Del Ponte s premijerom Junckerom i ministrom Asselbornom bit riječi i o strategiji dovršetka rada Suda, jačanju napora za uhićenje preostalih bjegunaca i drugim temama.

Ocjena Carle del Ponte o tome postoji li ili ne puna suradnja Hrvatske s Haškim sudom bit će ključni element izvješća koje će luksemburško predsjedništvo podnijeti Vijeću ministara EU-a u ožujku. Na temelju tog dokumenta, koji je ministar Asselborn ranije opisao kao "potpuno dokumentirano izviješće", ministri 25 zemalja članica trebali bi do 16. ožujka donijeti odluku o tome hoće 17. ožujka početi pristupni pregovori s Hrvatskom ili će biti odgođeni za neki kasniji termin.

Hrvatska je posljednjih godina ostvarivala vrlo dobru suradnju s Haškim sudom, o čemu svjedoči i činjenica da je samo tijekom prošle godine omogućila prebacivanje devetorice optuženika u Den Haag, no ti su napori, potvrđivani i od ICTY-a i EU-a, cijelo vrijeme bili u sjeni jedinog otvorenog pitanja u odnosima Zagreba i Den Haaga - slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine - a ta se sjena u ovome trenutku ozbiljno nadvila i nad najavljeni početak hrvatskih pregovora s Bruxellesom.

Tužiteljica Del Ponte je tijekom prošlotjednih razgovora s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom izjednačila traženu "punu suradnju" Hrvatske s uhićenjem generala Gotovine i njegovim izručenjem Haškom sudu.

Hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik Stipe Mesić su uoči posjeta tužiteljice Bruxellesu zajednički pozvali na uhićenje Gotovine, a kasnije je osnovan je i krizni stožer koji okuplja sve nadležne dužnosnike i državne službe angažirane na toj zadaći.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Del Ponte je na konferenciji za novinare u Bruxellesu 3. veljače pozdravila te poteze Vlade i premijera Sanadera te izrazila razumijevanje i za neke nerazjašnjene pokušaje da se posrednim putem odbjegli general nagovori na predaju, kakvi se primjenjuju i prema drugim haškim bjeguncima, posebno onima u Srbiji.

Šef luksemburške diplomacije Asselborn, predsjedavajući Vijeća ministara EU-a, nedavno je izrazio uvjerenje da će Hrvatska do 16. ožujka ipak poduzeti sve potrebne mjere kako bi svima dokazala da surađuje s ICTY-em.

"Hrvatska je u prošlosti poduzela znatne napore, što su pozdravljali i ICTY i EU. Ostaje, međutim, otvoreno pitanje generala Gotovine. Ne želim prejudicirati našu odluku u ožujku, no uvjeren sam da će do tada hrvatska Vlada poduzeti sve nužne mjere kako bi svima dokazala da Hrvatska uistinu potpuno surađuje s ICTY-em", izjavio je Asselbron za inozemno izdanje Večernjeg lista od 8. veljače.

Dodao je kako bi "najbolja stvar" koja se može dogoditi do sredine ožujka bio transfer Gotovine u Den Haag, ali takav rasplet nije izjednačio s postojanjem "pune suradnje" Hrvatske, na način kako to čini Carla del Ponte.

Hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić, jedan od članova kriznog stožera za Gotovinu, izjavio je u srijedu u telefonskom razgovoru za Hinu da se "intenzivno radi i da su svi na tom zadatku okupljeni do kraja, onako kako su rekli predsjednik države i premijer", dodajući kako je politička vlast samo pokazala i prema vani ono što se već odavno radi.

(Hina) xdh ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara