Del Ponte: Strukture snažnije od Vlade štite Gotovinu

Del Ponte: Strukture snažnije od Vlade štite Gotovinu

GLAVNA tužiteljica Haškoga suda pred Vijećem sigurnosti UN-a napala je Hrvatsku jer je propustila uhititi odbjegloga generala, haškog optuženika Antu Gotovinu i tvrdi da je mreža koja pomaže bijegu jača od vladinih struktura.

Izvještaj glavne tužiteljice Haaškog tribunala Carle del Ponte o Hrvatskoj održano pred Vijećem sigurnosti UN-a bilo je, kako se očekivalo, negativno zbog njena uvjerenja da je službeni Zagreb odgovoran za ne uhićenje odbjeglog generala Ante Gotovine.

Takvo izvješće o Hrvatskoj pred Vijećem sigurnosti moglo bi raspršiti nade Sanaderove vlade o skorom početku pregovora o članstvu s Europskom unijom početkom 2005. jer se Carla del Ponte založila za jači pritisak međunarodne zajednice kako prema Hrvatskoj, tako i prema Srbiji.

Hrvatska je usporila napore da pronađe i uhiti Gotovinu od ljeta kada joj je EU dodijelio status kandidata za članstvo, piše u tužiteljičinom izvještaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Unatoč očekivanjima da će se stvar uskoro riješiti, napori vlade usporeni su tijekom ljeta kada je Gotovina viđen u Hrvatskoj, stoji u izvještaju u kojem se još tvrdi da Gotovina raspolaže s mrežom pomagača u vladinim strukturama koji su jači i uspješniji od same Vlade te da u širem sloju stanovništva odbjegli general uživa status narodnog heroja.

Danas ne možemo izvijestiti niti o rezultatima niti o znatnijem napretku. Ozbiljno nas brine da bi ne uhićenje Gotovine moglo utjecati na uhićenje Radovana Karadžića i Ratka Mladića, rekla je Del Ponte.

Suradnja se ne može smatrati potpunom sve dok Ante Gotovina nije u Haagu, dodala je. Naime, Carla del Ponte u više je navrata izjavila da je Hrvatska odgovorna za izručenje odbjeglog optuženika generala Ante Gotovine, bez obzira gdje se on trenutačno nalazio, makar to bilo iz izvan hrvatskih granica.

Teret odgovornosti za Gotovinu ne postaje manji, ali ne može utjecati na opću ocjenu o tome surađuje li Hrvatska sa Sudom ili ne, vjeruju nekih izvori bliski hrvatskoj Vladi no konkretnih reakcija sinoć u Zagrebu nije bilo moguće dobiti. U Ministarstvu vanjskih poslova su nam samo rekli da će se o govoru Carle del Ponte del Ponte očitovati nakon što se Vijeću sigurnosti obrati ministar Miomir Žužul.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara