Del Ponte u tajnosti izvijestila Vladu o optužnici protiv Merčepa?

JEDAN od trojice hrvatskih novinara optuženih za nepoštivanje Haškog suda, Domagoj Margetić, tvrdi da je predstavnik haškog tužiteljstva u Zagrebu u tajnosti izvijestio hrvatsku Vladu i Ministarstvo pravosuđa o novoj tajnoj optužnici koju glavna haška tužiteljica Carla del Ponte šalje u Zagreb.

Kako tvrdi Margetić, radi se o optužnici protiv Tomislava Merčepa, u kojoj ga del Ponte tereti za zločine u Pakračkoj poljani.

Predstavnik haškog tužiteljstva u Zagrebu, Thomas Osorio, navodno je izrazio zabrinutost hrvatskoj Vladi činjenicom kako bi Merčep mogao pobjeći iz Hrvatske ili se sakriti, te činjenicom da Vlada i MUP nisu omogućili Haaškom tužiteljstvu podatke o Merčepovoj točnoj adresi i boravištu.

Margetić tvrdi da je Haag navodno primio uvjeravanja Zagreba kako Merčep neće pobjeći niti se skrivati, te da su dana "određena jamstva" da će Merčep preuzeti optužnicu koja će biti upućena u Zagreb. Haaški sud bi mogao otpečatiti i poslati optužnicu u Zagreb u sljedećih tridesetak dana, tvrdi Margetić pozivajući se na visoki izvor blizak uredu Carle del Ponte.

Dok se to ne dogodi, hrvatska Vlada, premijer Sanader i ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt skrivat će i tajiti činjenicu o toj novoj, tajnoj optužnici protiv Tomislava Merčepa, tvrdi Margetić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara