Del Ponte: Uhićenje Mladića ili suspenzija pregovora s EU

U NEDOSTATKU pune suradnje Beograda s Haškim sudom, što podrazumijeva i uhićenje i izručenje Ratka Mladića, glavna haška tužiteljica Carla del Ponte zatražit će suspenziju pregovora Srbije i Crne Gore (SCG) i Europske unije, priopćeno je nakon njezina susreta s predsjednikom Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem u ponedjeljak u Beogradu.

Kako je priopćeno iz Savjeta ministara, Carla del Ponte je izrazila očekivanje da će procedura usvajanja (u parlamentima Srbije i Crne Gore, te Državne zajednice) odluke o pristupu istražitelja Haškog suda arhivima u SCG biti donesena ubrzo, što će sudu omogućiti da dođe do preostale dokumentacije o Ratku Mladiću i ostalim optuženima.

"To bi, po njezinu mišljenju, bio konkretan pokazatelj spremnosti SCG za punu suradnju s Haškim sudom", navedeno je u priopćenju.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je u razgovoru s glavnom haškom tužiteljicom istaknuo "odlučnost vlade Srbije da se uspješno okonča suradnja s Haškim sudom", dok je ona naglasila da je u ovom trenutku za taj sud rješavanje slučaja Ratka Mladića "najvažniji prioritet", navodi se u priopćenju iz srbijanske vlade.

Nakon susreta s ministrom obrane SCG Zoranom Stankovićem, Carla del Ponte je, obraćajući se novinarima u Beogradu, kazala da od srbijanskih vlasti očekuje pristup dokumentima i uhićenje svih odbjeglih haških optuženika iz Srbije, još njih šestorice, te naglasila da od travnja 2004. godine nitko nije izručen Haškom sudu.

Glavna haška tužiteljica se za svog jednodnevnog boravka u Beogradu sastala i s tužiteljem za ratne zločine Republike Srbije Vladimirom Vukčevićem koji bi, prema neslužbenim informacijama, trebao voditi tim za uhićenje Ratka Mladića i ostalih haških optuženika.

Potpredsjednik vlade Srbije Miroljub Labus izjavio je u ponedjeljak novinarima da SCG ima još deset dana da pokaže napredak u suradnji s Haškim sudom, s obzirom na to da 16. veljače u Beograd dolazi predsjednik Europske komisije Jose Manuel Baroso, na temelju čijeg će izvješća EU odlučivati o nastavku pregovora sa SCG o Sporazumu o pridruživanju i stabilizaciji.

"U suradnji sa Haškim sudom imamo veliki problem koji se zove Ante Gotovina. Poslije uhićenja Gotovine, sve manje od toga je nedovoljno za EU. S obzirom na to da nas uspoređuju s Hrvatskom, sve manje od onoga što je učinila Hrvatska, nije dovoljno", kazao je Labus.

Carla del Ponte traži pristup dokumentaciji i uhićenje svih optuženih

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izjavila je u ponedjeljak u Beogradu da od srbijanskih vlasti očekuje pristup dokumentima i uhićenje svih odbjeglih haških optuženika.

"Od predstavnika vlasti dobila sam uvjeravanja da će suradnja s Haškim sudom biti ostvarena, ali ja trebam rezultate...", kazala je Carla del Ponte nakon susreta s ministrom obrane Srbije i Crne Gore Zoranom Stankovićem, precizirajući da je na slobodi još šest haških optuženika iz Srbije, te da od travnja 2004. godine nitko nije izručen Haškom sudu.

"Glavnoj haškoj tužiteljici predočili smo rezultate do kojih smo došli u istrazi (o pomagačima haškim optuženicima) i nadam se da to daje nadu da ćemo postići zadovoljavajuću suradnju", kazao je ministar Stanković, dodajući da vlasti u Beogradu "žele da istraga bude provedena na pravi način, te kad se prikupe dokazi, da odgovorni za pomaganje haškim optuženicima budu uhićeni".

"Zato oprezno postupamo s imenima, a ima ih dosta", kazao je Stanković odgovarajući na pitanje zašto javnosti nisu priopćena imena onih koji su osumnjičeni za pomoć haškim optuženicima, te je dodao da "istragu vode istražni organi, a ne mediji".

Nakon susreta s ministrom Stankovićem, Carla del Ponte u izjavi novinarima nije posebno spominjala Ratka Mladića.

Glavna haška tužiteljica u Beogradu se sastala i s ministrom za ljudska i manjinska prava SCG, zaduženim za suradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem, srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom i s tužiteljem za ratne zločine Republike Srbije Vladimirom Vukčevićem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara