Del Ponte za Hrvatsku pripremila još četiri optužnice

Del Ponte za Hrvatsku pripremila još četiri optužnice

GLAVNA tužiteljica Haaškog suda Carla Del Ponte najavila je da će do kralja slijedeće godine podići najmanje 15 novih optužnica u kojima bi se trebalo naći oko 35 imena. Četiri optužnice namijenjene su Hrvatskoj.

Kolumnist Jutarnjeg lista Ivan Zvonimir Čičak, koji je s Del Ponte putovao na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, piše da bi jedna optužnica namijenjena Hrvatskoj mogla stići do kraja ove godine.

Del Ponte je najavila da će se zbog nedostatka vremena neki započeti procesi na Sudu u Den Haagu morati vratiti domaćim pravosuđima. Hrvatski sudovi bi trebali preuzeti tri haaška slučaja s osam osumnjičenika.

Prema informacijama Radija Slobodna Europa, Del Ponte je pred Vijećem sigurnosti izjavila da njen ured radi na 17 novih optužnica u kojima će se osumnjičiti 64 osobe. Po izvješću Radija, Haag će sve te slučajeve prepustiti nacionalnim sudovima. Del Ponte nije precizirala na što se nove optužnice odnose.

Powell: Uhićenje Karadžića i Mladića je prioritet

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je u petak da Sjedinjene Države nastavljaju podržavati rad Haškog suda i posebice žele uhićenje dva glavna optuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića koji su u bijegu.

Powell je u Washingtonu razgovarao s glavnom tužiteljicom Haškoga suda (ICTY) Carlom del Ponte o aktivnostima Suda i o strategiji završetka njegova rada.

"Posebice želimo uhvatiti dvije krupne ribe, (Ratka) Mladića i (Radovana) Karadžića, koji su do sada izbjegli uhićenje", rekao je Powell novinarima nakon razgovora.

Powell je kazao kako Sjedinjene Države postavljaju to pitanje pred svoje zapovjednike u NATO-u, posebice zapovjednicima u regiji i razgovaraju o tome na svakom susretu sa srbijanskim čelnicima.

Powell je rekao kako je del Ponteovoj "ponovno potvrdio da Sjedinjene Države nastavljaju podržavati važan rad koji obavlja u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Del Ponte je rekla kako je posebice zahvalna Sjedinjenim Državama za podršku u radu.

Powell i del Ponte su razgovarali i o planovima za završetak rada Haškoga suda. Prema rezoluciji 1503 Vijeća sigurnosti, usvojenoj u kolovozu ove godine, Haški sud bi do kraja 2004. trebao završiti sve istrage, do kraja 2008. sva suđenja, a do kraja 2010. sve žalbene postupke i tako okončati svoj rad.

"Ali uvjet je da se sudi najodgovornijima za ove užasne zločine u bivšoj Jugoslaviji", rekla je del Ponte.

Rezolucija Vijeća sigurnosti također poziva ICTY da se usredotoči na progon i suđenje najviših čelnika osumnjičenih da su najodgovorniji za zločine tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara