Del Ponte za Zagreb sprema nove optužnice

IZ JUČERAŠNJE izjave Carle del Ponte da se zaključiti da će nove optužnice koje se tiču Hrvatske uskoro biti potvrđene. Slučajevi su u finalnoj fazi obrade Tužiteljstva, izjavila je glavna haaška tužiteljica u Bruxellesu.

U razgovoru s predsjedateljem Ministarskog vijeća EU, grčkim ministrom vanjskih poslova Georgeom Papandreouom Del Ponte je pohvalila potporu Unije sudu, piše "Vjesnik".

"Došla sam kako bih upoznala EU sa suradnjom država u regiji – Hrvatske, BiH te Srbije i Crne Gore – i kako bih dobila pomoć za hvatanje dobro znanih lica s tjeralica", rekla je Carla del Ponte.

Osvrćući se na svoj nedavni posjet Zagrebu, glavna haaška tužiteljica je rekla kako se "nešto postiglo", ali da očekuje uhićenje optuženog odbjeglog generala Ante Gotovine.

"Podsjećam da su u igri još neke optužnice koje čekaju potvrdu sudaca te je stoga za Tužiteljstvo posebno značajno da Europska Unija inzistira na suradnji, na punoj suradnji Zagreba što do sada nije bio slučaj, ali se nadam da će se ta suradnja dogoditi", rekla je Del Ponte. 

EU traži imena osoba koje skrivaju Gotovinu

 

Nakon što su 14. travnja ministri Europske unije zabranili ulazak u EU osobama koje pomažu haaškim bjeguncima, diplomati su zatražili od hrvatske Vlade pomoć u identificiranju osoba koje pomažu generalu Gotovini.

 

Lista nepoželjnih tek treba biti sastavljena. Izvori "Jutarnjeg lista" tvrde da će se na toj listi sigurno naći i osobe koje pomažu u bijegu generalu Gotovini.

 

Prema neslužbenim informacijama, Paddy Ashdown je u utorak u razgovoru s predsjednikom Stjepanom Mesićem, potpredsjednikom Vlade Goranom Granićem i ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom tražio pomoć u sastavljanju hrvatskog djela liste.

 

Ashdown je otkrio kako će se na popisu naći stotinjak imena iz BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Dosad su objavljen imena dvojice bosanskih Srba, Momčila Mandića i Milovana Bjelice, koji su pomagali Radovanu Karadžiću.

 

Račan ne zna za nove optužnice

 

Premijer Ivica Račan nije danas mogao potvrditi medijske informacije da će u Zagreb iz Haaga  stići nove optužnice.

"Ne znam ništa više od toga", rekao je Račan novinarima u Banskim dvorima, primjetivši da su do sada drugi, pa i novinari, više znali od Vlade.

Račan je napomenuo da su neke istrage u toku, pri završetku i da je za očekivati nove optužnice.

Vrlo je suzdržano komentirao i najave u medijima po kojima se od Vlade, navodno, traži da sastavi listu osoba kojima, zbog navodnih veza sa skrivanjem bjegunaca od Haškog suda, unija želi zabraniti ulazak.

Kad o tome više saznamo od novinara, više ćemo vam i reći, odgovorio je premijer. Dodao je da će se o obvezi prema EU Vlada znati precizije očitovati kad se suoči s onim što bi, navodno, trebalo doći.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara