Del Ponte zadovoljna suradnjom sa Srbijom, očekuje nova uhićenja

Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte izjavila je u četvrtak, nakon susreta s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, da je zadovoljna suradnjom Vlade Srbije s Haaškim sudom, te da očekuje nova uhićenja haaških bjegunaca.

"Ne sumnjamo u spremnost Vlade Srbije na suradnju. Konačno smo sigurni da će uskoro biti okončana ta suradnja, odnosno uhićenje i izručenje svih optuženih", kazala je glavna haška tužiteljica dodajući da se nada da će ubuduće moći više vremena provoditi u svom haaškom uredu, a "ne tražiti suradnju na terenu".

Vojislav Koštunica obavijestio je novinare da je u srijedu počela akcija uhićenja osumnjičenih za pogubljenje civila kod Srebrenice 1995. godine, koji su prepoznati na snimku "brutalnog, bezdušnog i sramnog zločina nad civilima", pokazanom istoga dana u haaškoj sudnici u postupku protiv Slobodana Miloševića.

Srbijanski premijer kazao da je od posljednjeg posjeta glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte Beogradu najveći napredak postignut kod dobrovoljne predaje optuženih Haaškom sudu te da je u tome važna dvosmjernost u suradnji.

"Suradnja bi bila nemoguća bez razumijevanja Haaškog suda i Tužiteljstva. Dvosmjernost je važna, ona se vidi kroz činjenicu da je 15 optuženih posljednjih mjeseci otišlo dobrovoljno u Den Haag, a s druge strane šestorica optuženih su dobili mogućnost da početak suđenja čekaju na slobodi", kazao je Koštunica dodajući da posebno mjesto u toj dvosmjernoj suradnji imaju odluke haaškog tužiteljstva "koje su usmjerene na dužnosnike drugih država i nacija".

"Bio bih najsretniji čovjek na svijetu da su sve naše obveze prema Haaškom sudu ispunjene još jučer", kazao je Koštunica, naglasivši da je Vlada Srbije svjesna da puna suradnja s Haaškim sudom podrazumijeva ispunjenje svih uvjeta, te da će "učiniti sve da se stavi točka" na pitanje suradnje.

Upitana za komentar akcije u kojoj su, odmah nakon emitiranja snimka u haaškoj sudnici, uhićeni neki vinovnici tog zločina, glavna haaška tužiteljica je kazala da je riječ o "briljantnoj akciji, jer su samo u nekoliko sati identificirani počinitelji". Ta akcija, kazala je, "pokazuje da su organi gonjenja u Srbiji spremni i sposobni za prekid dosadašnje politike nekažnjavanja ratnih zločina".

"Očekujem da vlasti u Beogradu jednako tako reagiraju na moje optužene bjegunce i da i oni budu uhićeni", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Carla del Ponte u Beogradu se sastala i s predsjednikom državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozarom Marovićem, kojem je kazala da Haaško tužiteljstvo očekuje izručenje još deset optuženih, među kojima i Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Nakon susreta s predsjednikom Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom Rasimom Ljajićem koji je u tijeku, glavna haaška tužiteljica putuje u Zagreb.

Ljajić: Del Ponte bez rokova Beogradu, Mladić što prije u Haag

Carla del Ponte nije postavila bilo kakve rokove, ali očekuje da se Ratko Mladić uskoro nađe pred Haaškim sudom, izjavio je u četvrtak predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić.

Ljajić je novinarima, nakon susreta s Carlom del Ponte, kazao da je glavna haaška tužiteljica zadovoljna razgovorima s dužnosnicima u Beogradu, te da očekuje da će optuženi Mladić u Den Haagu biti "za nekoliko tjedana, u krajnjem slučaju za nekoliko mjeseci".

Carla del Ponte se u Beogradu sastala i s predsjednikom državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem i premijerom Vojislavom Koštunicom.

Svim svojim sugovornicima glavna haaška tužiteljica naglasila je da je zadovoljna suradnjom Vlade Srbije s Haaškim sudom posljednjih mjeseci, ali da očekuje izručenje svih ostalih optuženika tom sudu, njih ukupno deset koje sud traži od Srbije i Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik SCG Svetozar Marović, prvi sugovornik tužiteljice u četvrtak u Beogradu, kazao je da uhićenje i izručenje Ratka Mladića pitanje o kojem će izravno zavisiti europska budućnost, perspektiva i opstanak državne zajednice SCG, te da bi rješavanje tog slučaja ubrzalo proces europske i euroatlanske integracije zemlje.

Premijer Vojislav Koštunica, na zajedničkoj konferenciji za novinare s glavnom haaškom tužiteljicom, naglasio je da je posljednjih mjeseci postignuta dvosmjerna suradnja s Haaškim sudom, te da je Vlada Srbije svjesna da puna suradnja podrazumijeva ispunjenje svih uvjeta, kao i da će "učiniti sve da se stavi točka" na pitanje suradnje.

"Privođenje pravdi svih koji su optuženi za ratne zločine prvorazredna je nacionalna obveza države", kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova SCG, a ministar Drašković i glavna haaška tužiteljica, dodaje se, suglasili su se u tome da "javni i medijski nastupi obrane zločina i zločinaca također predstavljaju zločin", dodaje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara