Del Ponte zbog Mladića Beogradu dovodi svoje operativce

GLAVNA tužiteljica Međunarodnog suda u Haagu Carla del Ponte posjetila je glavni srbijanski grad Beograd u kojem se sastala s premijerom Koštunicom i njegovim suradnicima povezanim s rješavanjem "slučaja Mladić".

Kako javljaju tamošnji mediji, Del Ponte je nakon sastanka izrazila zadovoljstvo postignutim  dogovorima o konkretnim koracima koji bi vodili uhićenju najtraženijeg haškog optuženika Ratka Mladića.

To konkretno znači da su tamošnje vlasti pristale na izručenje arhive vojne dokumentacije koju zahtjeva haško tužiteljstvo, te na formiranje posebne operativne skupine koja bi se bavila isključivo Mladićevim uhićenjem.

Prema pisanju beogradskog Blica, Del Ponte je s Koštunicom dogovorila formiranje tima od desetak ljudi koji bi bio sastavljen od srbijanskih obavještajaca i manjeg broja haških obavještajaca koji bi pomagali rad haško-srbijanskog tima za uhićenje Mladića.

Haški operativci neće imati ovlasti uhićenja Ratka Mladića, već ta "privilegija" ostaje samo za službenike izvršne vlasti.

Koordinator tima bit će Nebojša Vujović, srpski poslovni čovjek s jakim utjecajem u Washingtonu, ujedno i čovjek od najvećeg povjerenja premijera Koštunice, tvrde izvori "Blica” bliski Haškom sudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vujović će predstavljati sponu između Koštunice i Del Ponte kako bi se spriječilo curenje informacija i pomaganje Mladiću u skrivanju i bijegu pred ICTY-em.

Blic navodi kako je srbijanska Vlada bila primorana na pristanak na formiranje ovog tima jer je glavna tužiteljica zaprijetila kako će zatražiti suspenziju pregovora EU i SCG zbog neizručenja Ratka Mladića Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu.

Istodobno s održavanjem sastanka pred zgradom Vlade Srbije okupila se skupina prosvjednika koji su protestirali protiv zahtjeva haškog suda, te su od Vlade tražili istinu o svojim poginulim i nestalim članovima obitelji stradalim u posljednjem ratu.

Otkako je u prosincu prošle godine na Tenerifima uhićen hrvatski general Ante Gotovina srbijanske vlasti nalaze se pod konstantnim pritiskom zbog slučaja Mladić, čije neuspješno rješavanje s vremenom postaje sve veće breme naporima državnih vlasti na putu u euro-integracije.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara