Delnice: Račan obišao gradilišta autoceste

PREDSJEDNIK Vlade Ivica Račan i nekoliko ministara obišli su danas, u pratnji predstavnika tvrtke "Autocesta RijekaZagreb", "Hrvatskih cesta" i izvođača radova, gradilište trase autoceste RijekaZagreb između Vukove Gorice i Vrbovskog u dužini od 39,2 kilometra.

Račan je ustvrdio da, unatoč naizgled niskoj razini izgrađenosti tih dionica, rokovi dovršetka neće biti probijeni. Istaknuo je važnost povoljnih kredita međunarodnih financijskih institucija, navevši da je to posljedica dobrog međunarodnog rejtinga Hrvatske.

Premijer je rekao da će ovogodišnji lipanj pokazati dobre rezultate u gradnji autocesta jer se tada očekuje otvaranje dviju danas obiđenih dionica i dviju na autocesti Split-Zagreb. Istaknuo je da se nakon tih rezultata hrvatsko građevinarstvo može okrenuti značajnijim poslovima u inozemstvu.

Primijetio je da većina radnika na gradilištu autoceste ne koristi sredstva zaštite na radu, rekavši da bi o tome više trebali voditi brigu izvođači.

Dionica u izgradnji Vukova Gorica-Bosiljevo II duga je 7,8 kilometara, na njoj radi 500 radnika, a u njezinu sklopu izgrađuje se i interregionalni čvor Bosiljevo II. Rok je završetka izgradnje te dionice lipanj 2003. godine.

Dionica Bosiljevo II-Vrbovsko duga je 13,6 kilometara, na njoj radi 270 radnika, a u njezinu su sastavu dva tunela i četiri vijadukta. Očekivani je rok izgradnje te dionice lipanj 2004.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dionica Vrbovsko-Kupjak duga je 17,8 kilometara, na njoj radi oko 600 radnika, a rok dovršetka je lipanj 2003. Na toj se dionici nalaze tri tunela, ukupne duljine 2,7 kilometara, tri vijadukta i dva mosta.

Izgradnja autoceste financira se dugoročnim kreditima međunarodnih razvojnih banaka i multilateralnih financijskih institucija uz jamstvo države, a vraćat će se od cestarine. Vlada RH financijski sudjeluje u dijelu izgradnje dionice Karlovac-Vukova Gorica, u otkupu i pripremi zemljišta, te jamstvu za kredite.

Nakon završetka, autocesta Rijeka-Zagreb bit će duga 146,5 kilometara.

Premijer je nakon razgledanja tunela Javorova Kosa na dionici Vrbovsko-Kupjak, čiji se gornji dio prije nekoliko mjeseci urušio, kazao da je dobio jamstva da će sanacija biti dovršena do roka otvaranja dionice, odnosno do lipnja ove godine.

Uz premijera Račana, u obilasku su bili ministar javnih radova, obnove i graditeljstva Radimir Čaćić, ministar pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić, ministrica pravosuđa Ingrid Antičević- Marinović, ministrica u Vladi Gordana Sobol, potpredsjednik Vlade Ante Simonić, predsjednik Uprave Autocesta Rijeka-Zagreb Zoran Klarić i drugi.

(Hina) dsil dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara