"Delo": Razgovori u Trstu nisu donijeli napredak

Sastanak državnih tajnika ministarstava vanjskih poslova Italije, Slovenije i Hrvatske, na kojem se u četvrtak u Trstu razgovaralo o pitanjima zaštite Jadranskog mora, po ocjenama slovenskih medija nije donio napredak s obzirom na očekivanja Slovenije o odustajanju od ekološkoribolovne zone koju je u listopadu prošle godine proglasio Hrvatski sabor.

Kako u svom broju od petka navodi ljubljansko "Delo", proglašenjem ekološko-ribolovne zone nije zadovoljan niti Rim jer bi proširenje hrvatske jurisdikcije na sredinu Jadrana uzrokovalo teškoće dijela talijanske ribolovne industrije i izazvalo "incidente među ribarima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Što se tiče Slovenije, implementacija takve zone "dodatno bi otežala plovidbu slobodnim morem", navodi vodeći slovenski list. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da će se novi sastanak na istoj razini održati idućeg mjeseca u Ljubljani i da je cilj postizanje "zajedničkog rješenje za sva bilateralna i trilateralna otvorena pitanja povezana s Jadranskim morem". "Delo" međutim najavljuje da će Italija predložiti da se problematika zaštite Jadrana razmatra u širem multilateralnom krugu zainteresiranih država na Jadranu.

(Hina) xfl ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara