Delo: Referendum može srušiti arbitražni sporazum

Delo: Referendum može srušiti arbitražni sporazum

Tekst: Z.J.
Foto: Gis.arso.gov.si

PREMDA i slovenski premijer Borut Pahor i hrvatska predsjednica vlade Jadranka Kosor izražavaju optimizam da će do ratifikacije arbitražnoga sporazuma uskoro doći, ipak, prema riječima slovenskog Dela, "još je uvijek puno posla na obje strane". Prema najavama, Pahor i Kosor će najvjerojatnije potpisati sporazum u srijedu, 4. studenoga u Stockholmu.

Prema onome što stoji u tekstu, najveću zapreku može stvoriti hrvatski Sabor ako predsjednici Vlade Kosor ne izglasa mandat za potpisivanje arbitražnoga sporazuma. Uz to, postoji mogućnost i da bi, nakon potpisivanja, cijeli sporazum mogao propasti na referendumu.

Postoji mogućnost nove blokade proširenja EU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko slovenskih oporbenih stranaka je najavilo zahtjev za referendum o arbitražnom sporazumu, a tome prijedlogu se nije ni usprotivio premijer Pahor koji će lobirati da se sporazum i potvrdi.

Eventualni negativni epilog arbitražnog sporazuma bi pregovore vratio na početak, a i gurnuo u neizvjesnost hrvatske pristupne pregovore s EU.

Na kraju, Delo dodaje da ni u Zagrebu nije isključena mogućnost nove blokade širenja EU, ali da zbog toga ne bi patila samo Hrvatska, nego i sve zemlje regije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara