Delo: Ugovor o granici prva tema sastanka Žužula i Rupela

GLAVNA tema prvog službenog sastanka hrvatskih i slovenskih dužnosnika, odnosno najavljenog susreta dvojice šefova diplomacija Dimitrija Rupela i Miomira Žužula, trebalo bi biti pitanje bilateralnog ugovora o granici, piše u broju od petka vodeći slovenski dnevnik "Delo".

Slovenski list pritom iznosi tezu da bi Rupel morao ustrajati na rješenjima iz "parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan" iz 2001. godine.

"Za Zagreb bi novi početak pregovora o granici bio najpovoljniji jer je hrvatska javnost uvjerena da je sporazum Drnovšek-Račan bio u suprotnosti s njezinim nacionalnim interesima, a po takvoj bi logici svako novo rješenje trebalo biti povoljnije za Hrvatsku, a nepovoljnije za Sloveniju", piše Delo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, Slovenija nema mnogo manevarskog prostora i za nju bi novi pregovori bili uspješni samo ukoliko kapitalizira prednosti svog bitno boljeg međunarodnog položaja", piše u svojoj ocjeni dopisnik "Dela" iz Zagreba Peter Žerjavič.

List procjenjuje da bi - iako je najavljeno da će prvi susret Žužula s Rupelom biti u Hrvatskoj - bilo "normalnije" da do susreta dođe u Ljubljani jer je Žužul ipak "novi" ministar.

Hrvatska, pak, očekuje da do susreta dođe u Zagrebu jer je zadnji susret prijašnjeg hrvatskog ministra vanjskih poslova Tonina Picule i Rupela bio prošle godine u Sloveniji, dodaje "Delo".

Inače, Dimitrij Rupel će u petak održati konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o rezultatima svog nedavnog posjeta Vatikanu i zadaćama slovenske diplomacije u ovoj godini. Vjeruje se da će tom prigodom dati i procjene u povodu skorašnjeg sastanka s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom. Potvrda da se sastanak Rupela i Žužula priprema kao uvod u susret predsjendika vlada krajem mjeseca u Ljubljani došla je iz oba glavna grada, ali bez pojedinosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara