Delo: Unatoč izoliranosti Hrvatska se ne želi odreći gospodarskog pojasa

ČINJENICA da je proglašenje gospodarskog pojasa na Jadranu uvršeno u dnevni red netom započetog zasjedanja Sabora pokazuje da se Hrvatska ne želi odreći tog poteza "unatoč izoliranosti koju je pokazao sastanak u Bruxellesu", piše "Delo".

"Iako su joj susjedne države a i Povjerenstvo u Bruxellesu - kako pokazuju fragmenti s posebnog susreta jadranskih država - odlučno savjetovali da ne proglašava isključivu ekonomsku zonu na Jadranu, Hrvatska se unatoč izoliranosti očito ne namjerava odreći tog kontroverznog poteza", navodi list.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović rekao je da u Jadranskom moru uz održivi razvoj ribarstva treba osigurati i učinkovitu ekološku zaštitu, te da je to moguće postići samo žurnim proširenjem nacionalne jurisdikcije i suradnjom sa svim jadranskim državama. Dakle, uspostavom isključive ekonomske zone koju bi kontrolirala Hrvatska, tumači "Delo" Šimonovićeve riječi.

Vodeći slovenski list zato navodi da Hrvatska u Bruxellesu nije bila zadovoljna "nekim formulacijama" nacrta deklaracije koja će u studenom biti usvojena u Veneciji iako kompromisni tekst "ne odriče pravo na zaštićena ribolovna područja".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara