Demekas: Hrvatsko zdravstvo je bolesno

"HRVATSKO zdravstvo je bolesno", ocijenio je danas šef misije MMF-a Dimitri Demekas.

Rashodi za zdravstvo u Hrvatskoj kao udio u BDP-u gotovo su dvostruko viši nego u drugim zemljama srednje i istočne Europe, kazao je Demekas koji uzroke tome vidi u nedovoljnoj kontroli na strani troškova te nedostatku kontrole potražnje za zdravstvenim uslugama.

Šef misije MMF-a, koja u Hrvatskoj boravi od 2. prosinca u prvoj provjeri ostvarivanja stand by aranžmana odobrenog u kolovozu ove godine, izjavio je to nakon razgovora s predstavnicima triju saborskih odbora - za financije i državni proračun, za gospodarstvo te za rad, socijalnu politiku i zdravstvo.

Izaslanstvo će u Hrvatskoj boraviti još tjedan dana i obaviti još niz razgovora s predstavnicima Vlade, ministarstava, udruge poslodavaca, nekih banaka i javnih poduzeća.

Demekas je istaknuo da je s predstavnicima saborskih odbora razgovarao o napretku ostvarenja s obzirom na stand by aranžman te izazovima koji stoje pred Hrvatskom u 2005. godini.

Uz napomenu da još treba obaviti niz razgovora, Demekas je izrazio zadovoljstvo što je u proračunu za iduću godinu predviđen deficit kao što je to planirano i u stand by aranžmanu.

Kao jedno od područja na koje skreće pozornost Demekas je izdvojio zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U ovom trenutku mogu reći - hrvatsko je zdravstvo bolesno", kazao je ističući da Hrvatska prema udjelu u BDP-u za zdravstvo troši gotovo dvostruko više od drugih tranzicijskih zemalja.

Uzroke tomu vidi u nepostojanju dovoljne kontrole na strani troškova, no ističe da je Vlada već sredinom ove godine počela poduzimati određene mjere za kontrolu troškova bolnica i zdravstvenih ustanova. Vlada će i iduće godine morati poduzimati određene mjere, kazao je Demekas koji se nada da će to biti dobre i uspješne mjere.

No, uz kontrolu troškova Demekas još ključnijim drži pitanje kontrole potražnje za uslugama koje pruža zdravstvo.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj je osigurano oko 4,5 milijuna ljudi, a oko 98 posto njih ne izdvaja ništa iz svog osobnog proračuna za usluge koje im se pružaju, kazao je upozoravajući da je u takvoj situaciji nemoguće kontrolirati potražnju.

"Ako je cijena nula onda je potražnja za tim uslugama beskonačna", kazao je Demekas.

Ističe kako je ohrabrujuće kako Vlada razmatra šeme dodatnog zdravstvenog osiguranja i uvođenja određenog oblika participacije u zdravstvu. Participacija će svakako utjecati na prihode zdravstvenog sustava i imati utjecaj na proračun, a uvođenje određenog oblika participacije imat će značajan utjecaj i na kontrolu racionalizaciju potražnje za medicinskim uslugama, kazao je Demekas.

Napominje da se kod spomena uvođenja bilo kakve participacije postavlja i pitanje da li bi usluge trebale biti besplatne ili ne. "Ništa nije besplatno ni u zdravstvu ni u obrazovanju, jedino je pitanje tko i koliko plaća za to", poručio je šef misije MMF-a.

Demekas je najavio da će se o tim pitanjima razgovarati i na predstojećim susretima te potaknuo Vladu da o tome pokrene razgovore sa socijalnim partnerima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara