Demokrat Gephardt kandidira se za američkog predsjednika

DEMOKRATSKI zastupnik u Kongresu Richard Gephardt najavio je u srijedu svoju kandidaturu za američkog predsjednika, povećavši tako broj demokratskih kandidata na osam, a očekuje se i više.

Zastupnik iz Missourija, Gephardt je u govoru u kojem je najavio kandidaturu napao poreznu politiku predsjednika Georgea W. Busha i rekao da će ukinuti njegove porezne olakšice za koje smatra da su namijenjene bogatim Amerikancima.

Gephardt (62), mada suglasan s namjerom predsjednika Busha da u rat protiv Iraka ide i bez potpore Ujedinjenih Naroda, rekao je da Sjedinjene Države pri tome trebaju voditi, a ne tiranizirati svijet.

Sin vozača kamiona Gephardt ima dugi 26-godišnji staž u američkom Kongresu, a bio je čelnik demokratske manjine u Zastupničkom domu Kongresa sve dok republikanci prošloga studenoga nisu osvojili većinu i u Senatu i u Zastupničkom domu Kongresa kada je odstupio.

Još sedam demokrata namjerava se natjecati za potporu svoje stranke da bi postali kandidati za predsjednika Sjedinjenih Država i suprotstavili se predsjendiku Bushu na izborima 2004.

To su bivša senatorica iz Illinoisa Carol Moseley-Braun, bivši guverner Vermonta Howard Dean, senator iz Sjeverne Caroline John Edwards, senator John Kerry iz Massachussettsa, zastupnik Dennis Kucinich iz Ohija, senator Joe Lieberman iz Connecticuta i borac za ljudska prava iz New Yorka Al Sharpton.

No, to još nije sve. Još pet demokrata razmatra hoće li se upustiti u utrku za američkog predsjednika. Svoja razmišljanja u tom smjeru naciji su objavili senatori Bob Graham iz Floride, Christopher Dodd iz Connecticuta i Joe Biden iz Delawarea, zajedno s bivšim zapovjednikom NATO-a umirovljenim generalom Wesleyjem Clarkom i bivšim senatorm iz Colorada Garyjem Hartom.

Čak dvoje predstavnika američke crne manjine namjerava okušati sreću i dobiti kandidaturu za predsjendika, Carol Moseley-Braun i Al Sharpton.

Smatra se da nijedno nema ozbiljnih izgleda da stvarno dobije kandidaturu, ali demokrati drže da već najava kandidature ojačava pozicije crne manjine, te pridobija manjinske glasove kao i glasove žena koji su važan dio demokratskog izbornog tijela.

Mosely-Braun je 1992. postala prva crnkinja koja je ikad izabrana u američki Senat. Nakon što je izgubila izbore 1998. obavljala je posao veleposlanice na Novom Zelandu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara