Demokrati preuzimaju američki Kongres

NAKON što su 12 godina bili u manjini danas demokrati preuzimaju kontrolu nad američkim Kongresom. Danas je također prvi put u povijesti žena postala presjedavajuća u Kongresu.

Nancy Pelosi će se danas po prvi put s ove funkcije obratiti javnosti. Pelosi ovim položajem postaje treća osoba SAD-a, odmah iza predsjednika i potpredsjednika. Politički analitičari tvrde da bi ovaj prevrat moći mogao dovesti u pitanje autoritet predsjednika Busha.

Pelosi se zavjetovala da će očistiti američki kongres od korupcije i to popratila duhovitim komentarom kako je "potrebna žena da bi pospremila kuću." Pelosi je jedna od 86 žena koje su članovi kongresa, što je najveći broj u povijesti ove institucije, iako su i dalje većina kongresnika muškarci.

"Svima su nam povjerene državotvorne pozicije u izuzetno bitnom trenutku za našu naciju i svi zajedno imamo puno posla, moramo učiniti neke važne stvari. Vrijeme je da političke razlike stavimo sa strane i usredotočimo se na budućnost", rekao je američki predsjednik George Bush.

Pelosi je već iznijela svoje početne planove koje planira provesti čim preuzme svoju funkciju. Osim iskorjenjivanja korupcije Plenosi planira povećati minimalne satnice radnicima i povećati budžet predviđen za istraživanje stanica koštane srži. Pelosi je također najavila da će demokrati pritisnuti predsjednika Busha da počne s povlačenjem američkih trupa iz Iraka.

P.V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara