Demokrati reagiraju na Bushev govor o stanju nacije

Demokrati reagiraju na Bushev govor o stanju nacije
DEMOKRATI tvrde da je sjajna slika kakvom je Ameriku u svojem govoru o stanju nacije prikazao predsjednik George W. Bush zapravo opterećena tamnom stranom stvarnosti u kojoj su ostanak bez posla, rast deficita i sve veći broj žrtava u Iraku.

"Stanje nacije možda izgleda ružičasto s balkona Bijele kuće ili iz apartmana najbogatijih donatora Georgea Busha", rekao je Howard Dean, "ali Amrikanci koji naporno rade prozret će predsjednikov pokušaj da umota svoju radikalnost u ukrasnu vrpcu suosjećanja".

Umirovljeni general Wesley Calrke rekao je da su Busheva obećanja "samo dim i zrcala" kojima će skriti da je "pomogao onima koji najviše imaju, naštetio onima koji imaju najmanje, a sve ostale ignorirao". Senator Joe Lieberman iz Connecticuta rekao je da Bush "pokušava kamuflažom skriti svoju neodgovornu, razornu, desničarsku politiku i oko izbora se prikazati suosjećajnim konzervativnim centristom".

Demokrati upozoravaju na deficite koji dostižu 500 milijarda dolara i gubitak od 2,3 milijuna radnih mjesta od BUsheva dolaska na mjesto predsjednika SAD-a. Kritizirali su i Bushev neuspjeh da u Iraku okupi širu svjetsku koaliciju.

Nakon svoje pobjede u ponedjeljak na demorkatskim izborima u Iowi, senator John Kerry iz Massachusettsa rekao je da Bush "još ne shvaća što se događa u dnevnom boravku diljem zemlje". Prema njegovim riječima, BUsh je "govorio o tome kako želi pomoći ljudima da nađu posao, ali tri godine mirno gledao kako gubimo više radnih mjesta nego ikad nakon razdoblja Depresije".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U službenoj demokratskoj reakciji na Bushev govor, dvoje vodećih demorkata Capitol Hilla reklo je da predsjednik ne čini dobdovoljno da Ameriku zaštiti od terorista niti da unaprijedi gospodarstvo.

Kongresna demokratska čelnica Nancy Pelosi iz Kalifornije kritizirala je Bushevu politiku "koja nas ostavlja izoliranima u inozemstvu i koja nam otima resurse potrebne za obrazovanje i zdravstvenu skrb kod kuće".

Senatski demokratski čelnik Tom Daschle iz Južne Dakote rekao je: "Umjesto da posuđuje još novca kako bi kompanijama dao još poreznih olakšica pomoću kojih će one izvesti još veći broj radnih mjesta, mi predlažemo smanjenje poreza i politiku koja će ojačati naš proizvodni sektor kod kuće i stvoriti dobra radna mjesta za dobru plaću".

Demokrati su na Bushev govor reagirali na dva jezika. Reakcija je na španjoslkome prenošena u cijeloj zemlji. Guverner Novoga Meksika Bill Richardson osudio je Bushev prijedlog da ilegalni imigranti koji imaju posao u SAD-u.

"Umjesto da im bude put u bolji život, BUshev plan slijepa je ulica za imigrante oji i nakon tri godine nemaju jamstva da će moći ostati", rekao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara