Demokratima Floride prijeti isključenje sa stranačke konvencije

Demokratima Floride prijeti isključenje sa stranačke konvencije

FLORIDA, država koja je prije sedam godina postala sinonim za početak kraja mita o savršenosti američke demokracije, danas je postala predmetom raskola u Demokratskoj stranci.

Razlog za to je odluka lokalnog ogranka stranke da se preliminarni izbori - na kojima će birati 210 kandidata za stranačku konvenciju - održe 29. siječnja 2008. godine, odnosno ranije nego što je to bilo uobičajeno.

Razlog za to je i odluka Republikanske stranke da održi izbore na isti dan, odnosno novi izborni zakon koji je donijela državna skupština s republikanskom većinom. Republikanci su taj potez obrazložili nastojanjem da Florida stekne veću "težinu" u nacionalnoj politici time što će se izbori održati ranije, odnosno što će njeno golemo biračko tijelo biti indikator popularnosti pojedinih kandidata.

Demokrati su, pak, mogli organizirati preliminarne izbore kasnije, ali su se odlučili da ih održe zajedno s republikancima, zbog manjih troškova i procjena o većem odzivu članova i simpatizera stranke na birališta.

Međutim, pravila koja je donio Demokratski nacionalni odbor (DNC) tvrde da nijedan demokratski delegat ne smije biti izabran prije 5. veljače. Jedini izuzeci su četiri države - Iowa (14. siječanj), Nevada (19. siječanj), New Hampshire (22. siječanj) i Južna Karolina (29. siječanj). U Iowi i New Hampshireu kampanja tradicionalno počinje stranačkim zborovima i preliminarnim izborima, a Nevada i Južna Karolina su dodani radi što veće regionalne raznolikosti država u kojima se održavaju rana stranačka nadmetanja, odnosno radi predstavljanja Zapada i Juga.

Reagirajući na odluku svojih stranačkih drugova s Floride, DNC je na jučerašnjoj sjednici njima poslao ultimatum. Datum izbora se mora pomaknuti iza 5. veljače, a ako Demokratska stranka Floride to ne učini, delegati izabrani na preliminarnim izborima neće imati pravo pristupa na izbornu konvenciju koja se održava za godinu dana u Denveru, i gdje će se formalno izabrati predsjednički i potpredsjednički kandidat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici floridskih demokrata su situaciju nazvali "užasnom za Floridu i vrlo lošom za Demokratsku stranku", a neki od članova tvrde da su građanima te države oduzeta biračka prava - optužba koja se s takvom žestinom nije čula od kontroverze vezane uz predsjedničke izbore 2000. godine.

Zastupnici Floride u Kongresu su, reagirajući na odluku DNC-a, izjavili kako će pokušati potaći federalnu vladu da intervenira zbog eventualnog kršenja građanskih prava. Međutim, DNC tvrdi da je odluka sasvim zakonita.

Ukoliko delegatima Floride uistinu bude zapriječen pristup na Floridu, najveći bi gubitnik u cijeloj priči mogla biti Hillary Clinton kojoj ankete daju značajnu prednost nad ostalim demokratskim kandidatima u toj državi. U ostalim državama je, pak, Clinton ili u zaostatku ili izjednačena sa svojim glavnim konkurentima Barackom Obamom i Johnom Edwardsom.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara