DEMOKRATSKI KANDIDATI ZADOVOLJNI UHIĆENJEM SADAMA HUSEINA

Kandidati za demokratsku nominaciju za američke predsjedničke izbore sljedeće godine izrazili su u nedjelju zadovoljstvo uhićenjem Sadama Huseina, iako ta vijest značajano umanjuje njihove izglede da na izborima suprostave predsjedniku George W. Bushu. L"Podržavao sam napore u Iraku bez obzira na političke posljedice jer je to bilo ispravno učiniti. Danas je učinjen veliki korak prema stabilizaciji Iraka i izgradnji demokracije", rekao je kongresnik Richard Gephardt.

"Ovo je dan slave za američku vojsku, američke obavještajce, i dan trijumfa i veselja za svakoga u svijetu tko brine o slobodi, ljudskim pravima i miru", rekao je senator Joseph Lieberman, koji je također podupirao rat u Iraku.

"Hvatanje Sadama Huseina i osiguranje da se okrutni diktator nikada više ne vrati na vlast važan je korak prema stabilizaciji Iraka", rekao je senator John Kerry. On je, međutim, upozorio da američke probleme u Iraku nije uzrokovao jedan čovjek i rekao da je ovo trenutak da administracija predsjednika Busha "započne snažan napor da zadobije međunarodnu potporu i postigne mir".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši zapovjednik NATO-a Wesley Clark je izrazio nadu da će se nakon uhićenja Huseina smanjiti nasilje protiv američkih vojnika u Iraku.

Američke nevolje u Iraku, sa svakodnevnim žrtvama i ogromnim troškovima, postale su glavna točka političkih napada demokratskih kandidata na predsjednika Busha i najvažnija predizborna tema za predsjedničke izbore u studenome 2004. godine.

Bushova popularnost uvelike je opala baš zbog problema u Iraku posljednjih mjeseci. Nakon Sadamova uhićenja očekuje se da će ponovno porasti.

(Hina) sl dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara