DEMOKRATSKI SAVEZ HRVATA RASPRAVLJAT ĆE O SMJENI BELE TONKOVIĆA

Rasprava o povjerenju predsjedniku Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Beli Tonkoviću, bit će jedina točka dnevnog reda izvanredne Skupštine ove stranke koja je zakazana 30. ožujka u Subotici, doznaje se u subotu iz stranke.

Inicijativu za smjenu mr. Tonkovića, koji je predsjednik DSHV-a od njegovog utemeljenja 1990, podnijela je najjača -- subotička podružnica ove stranke, a podržale su je i somborska i zemunska.

Mr. Tonkovića njegovi najbliži suradnici okrivljuju, kako je nam izjavio jedan visoki dužnosnik DSHV-a, za drastičan pad rejtinga stranke u posljednje dvije godine, za poraz na izborima za Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji i Crnoj Gori, te za omalovažavanje bliskih stranačkih suradnika.

Inicijatori izvanredne Skupštine Tonkoviću, kako ističu, također zamjeraju što nije pružio dovoljno argumentirano objašnjenje o inozemnom deviznom računu na imenu njegove supruge i financijskim sredstvima koja je uplaćivala Federalna unija europskih manjina.

Iako nezadovoljstvo predsjednikovim rukovođenjem datira od desetog mjeseca prošle godine, inicijativa za smjenu nije pokrenuta zbog priprava za konstituiranje Hrvatskog nacionalnog vijeća. Poraz na izborima za članove toga predstavničkog tijela Hrvata u Srbiji i Crnoj Gori 15. prosinca prošle godine bio je još jedan argument više protiv Tonkovića.

Odluku o sazivanju izvanredne sjednice Skupštine DSHV-a donijelo je Vijeće stranke 1. ožujka. Kako ističe anonimni dužnosnik DSHV-a, na sjednicu će biti pozvani svi izaslanici koji su nazočili i posljednjoj redovitoj Skupštini 2002.

Članovi DSHV-a koji traže smjenu Tonkovića nisu vođeni ambicijom da zauzmu njegovo mjesto već da stranci vrate ugled i značaj kakva je ona nekada imala, zaključuje visoki dužnosnik DSHV-a koje je želio ostati aninoniman.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini starija je od postojeće dvije stranke vojvođanskih Hrvata. Formiran je 15. srpnja 1990. godine u Subotici. Bela Tonković predsjednik je DSHV-a od njegovog osnutka. Posljednji put njega su htjeli smjeniti 1996, ali nakon neuspjeha dio članova napustio je stranku i kasnije osnovao Hrvatski narodni savez -- drugu stranku vojvođanskih Hrvata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara