Demokratski senatori suprugu Bushovog kandidata natjerali u plač

U ODBORU za pravosuđe američkog Senata je ovaj tjedan otpočelo saslušanje Samuela Alita, kandidata za suca američkog Vrhovnog suda kojeg je prošle godine predložio američki predsjednik George W. Bush. To je saslušanje početak postupka kojim bi se, u skladu s američkim Ustavom, Bushovo imenovanje trebalo potvrditi u Senatu.

U većini slučajeva su takva saslušanja formalnost, ali Alito je privukao veliku pažnju javnosti, s obzirom da bi njegovo imenovanje u Vrhovni sud moglo imati dalekosežne političke posljedice.

S obzirom na doživotni mandat svojih članova, kao i ovlasti da presudama mijenja i ustanovljava zakone, Vrhovni sud je jedan od najvažnijih elemenata američkog ustavnopravnog sustava. To je možda bilo najvidljivije 1950-ih i 1970-ih kada su njime dominirali liberalni suci te napravili značajan iskorak po pitanju prava crnaca, žena, homoseksualaca i drugih manjina.

No, posljednjih desetljeća se, odlaskom stare i dolaskom nove generacije sudaca, uspostavila svojevrsna ravnoteža između liberala i konzervativaca. Prošlogodišnja smrt suca Williama Rehnquista i najava o umirovljenju Sandre Day O'Connor je, pak, Bushu dala priliku da svojim imenovanjima omjer snaga preokrene u korist konzervativaca.

U slučaju Johna Robertsa, konzervativnog katolika, cijeli postupak je išao relativno glatko, jer je Rehnquist, kojeg je Roberts imao zamijeniti, ionako bio konzervativac. No, konzervativna zamjena za Sandru Day O'Connor - sutkinju koja je bila jezičac na vagi između liberala i konzervativaca - je izazvala daleko veći otpor američke liberalne javnosti, kao i demokratskih senatora.

Samuel Alito, 55-godišnji pravnik koji iza sebe ima 15 godina staža na federalnom sudu, je Bushov drugi izbor za upražnjeno sudačko mjesto, s obzirom da su mu članovi vlastite stranke okrenuli leđa kada je bio pokušao kandidirati svoju odvjetnicu i prijateljicu Harriet Miers.

Za razliku od Miers, kojoj su članovi obje stranke zamjerali nedostatak stručnosti, Alito je predmetom kritika isključivo od strane demokrata, a najviše mu se zamjeraju konzervativni stavovi po pitanju pobačaja i sklonost opravdavanju ograničavanja ljudskih prava od strane policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saslušanje se očekivalo s velikom pažnjom, s obzirom da Odborom predsjeda senator Arlen Specter, jedan od vođa umjerene frakcije Republikanske stranke i zagovornik prava na pobačaj. Mnogi su to saslušanje shvatili kao prvu priliku da Bush odmjeri svoje snage s odnedavno osokoljenim političkim protivnicima.

Saslušanje je u prva tri dana u mnogo čemu sličilo saslušanju kojeg je prije nekoliko mjeseci prošao Roberts. Dok su ga republikanski senatori uglavnom hvalili, demokratski su ga kritizirali zbog konzervativnih stavova u prošlosti.

Većina promatrača i američkih medija, pak, tvrdi da se Alito na saslušanju držao prilično dobro te da je vrlo spretno pronalazio odgovor i na najneugodnija pitanja. Od svih njih je najvažniji bio njegov stav prema Roe vs. Wade - presudi Vrhovnog suda iz 1973. godine kojom je u SAD ustanovljeno pravo žene na pobačaj. Alito, koji je u prošlosti kritizirao tu presudu, vješto je izbjegao odgovoriti na to hoće li se zalagati za njeno ukidanje jednom kada sjedne u Vrhovni sud.

Iako nije obilovala nekim spektakularnim izjavama ili otkrićima, rasprava je ipak bila previše za Alitovu suprugu Marthu Ann Bormgardner. Tokom pitanja vezanih uz Alitovo nekadašnje članstvo u ultrakonzervativnoj studentskoj skupini koja se protivila upisivanju pripadnika manjina na elitna sveučilišta, gospođa Alito je briznula u plač i nakratko napustila senatsku dvoranu.

No, usprkos te male drame, većina poznavatelja washingtonskih prilika vjeruje kako Alito uživa jednodušnu podršku među republikanskim senatorima u Odboru, odnosno da je prilično izgledna potvrda njegovog imenovanja u Senatu, koja bi se mogla zbiti već slijedećeg tjedna.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara