Demonstrirali studenti u Teheranu; razočarani reformama

IZMEĐU tisuću i tisuću i pol studenata demonstriralo je u nedjelju u Teheranu, tražeći slobodu govora i oslobađanje političkih zatvorenika, te izražavajući razočaranje zbog sporog provođenja reformi koje je obećao predsjednik Mohammad Khatami.

Studenti su se okupili u krugu sveučilišta, pod budnim okom jakih policijskih snaga, uzvikujući "oslobodite sve političke zatvorenike", "smrt despotizmu", "ne želimo represivni režim" i druge parole uperene prvenstveno protiv konzervativnog vladajućeg svećenstva, na čijem je čelu vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei. Neki su nosili fotografije svojih kolega koji su zatvoreni tijekom uličnih demonstracija proteklih godina.

Studenti su izražavali i razočaranje reformističkim predsjednikom Khatamijem, čijim su izbornim pobjedama 1997. i 2001. značajno pridonijeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Nakon šest godina (predsjedničkog mandata) Khatami nije održao svoja obećanja da će provesti reforme i mladi više nemaju povjerenja u njega", rekao je jedan od govornika.

Neki su se zauzeli za bojkot parlamentarnih izbora zakazanih za 20. veljače iduće godine, koji će predstavljati ključni test za Khatamijeve reformiste.

Studentski pokret je jedan od najjačih glasačkih blokova u Iranu, gdje je oko 70 posto stanovnika, kojih ima oko 66 milijuna, mlađe od 30 godina.

Unatoč obećanjima da će provesti liberalne političke i socijalne reforme, Khatami i njegovi sljedbenici suočili su se do sada sa žestokim otporom konzervativnog svećenstva, koje drži ključne poluge vlasti u državi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara