Denis Kucinich pokrenuo opoziv Dicka Cheneya

DENNIS KUCINICH, demokratski zastupnik američkog Kongresa, koji je inače hrvatskog podrijetla, jučer je formalno pokrenuo postupak opoziva potpredsjednika Dicka Cheneya, optužujući ga za cijeli niz zločina vezanih uz rat u Iraku.

U tri točke prijedloga za pokretanje opoziva Kucinich Cheneya, vođu "neoconske" frakcije u administraciji predsjednika Busha, optužuje za uvlačenje nacije u rat protiv Iraka pod lažnim povodom te za promicanje "agresije" protiv Irana.

Kucinich tvrdi da je Cheney time izvršio kazneno djelo ugrožavanja nacionalne sigurnosti, s obzirom da je "besmisleni rat" odnio najmanje 3300 američkih i oko 650.000 iračkih života, odnosno porezne obveznike koštao 500 milijardi dolara.

Kucinich, koji je, za razliku od većine u svojoj stranci, bio beskompromisni kritičar pohoda na Irak od samog njegovog početka,  je na tiskovnoj konferenciji rekao kako je opoziv namjerno usmjeren protiv Cheneya a ne Busha, jer bi se u slučaju da opoziv Busha uspije upravo Cheney postao novi predsjednik.

Cheney, koji je jučer bio na liječničkom pregledu zbog kroničnih krvnih ugrušaka u nozi, preko glasnogovornika tvrdi da ga inicijativa nije uznemirila.

Taj stav dijeli i većina promatrača američkih političkih zbivanja, s obzirom da se Kucinicheva inicijativa tumači kao čisto simbolički potez, isto kao i njegova trenutna predsjednička kandidatura, odnosno predsjednička kandidatura 2004. godine.

Vodstvo Demokratske stranke, koja drži većinu u oba doma Kongresa, je jasno stavilo do znanja kako. što se stranke kao cjeline tiče, nikakvog opoziva neće biti. Nancy Pelosi je i prije jesenskih izbora i preuzimanja vlasti u američkom zakonodavnom tijelu izjavila kako njena stranka na nikakve opozive "neće gubiti vrijeme", odnosno da će nastojati rješavati "konkretne probleme izazvane lošom Bushovom politikom".

Stav demokrata se temelji na političkoj računici prema kojoj većina američkih birača drži da je postupak opoziva bespredmetan, odnosno gubljenje vremena s obzirom da Bush ionako odlazi iz Bijele kuće za nešto više od godinu i pol dana. Nadalje, sam postupak je dug i kompliciran i u postojećem odnosu snaga nema šansi za uspjeh, s obzirom da u Senatu nema dvotrećinske većine nužne za izglasavanje opoziva.

Dio demokrata se boji da bi opoziv mogao biti i politički kontraproduktivan, odnosno da bi ih birači mogli kazniti, kao što su to učinili s republikancima prilikom pokušaja opoziva Billa Clintona 1998. godine.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara