DESECI TISUĆA DUŽNOSNIKA U ŠTAJKU ZBOG PLAĆA

Više desetaka dužnosnika britanskog ministarstva rada počeli su u ponedjeljak 48satni štrajk zbog niskih plaća.

Radi se o najvećem štrajku u državnim službama u više od deset godina.

Do 85.000 članova glavnih sindikata javnih službi, PCSU, moglo bi se priključiti štrajku.

Glavni tajnik PCSU-a Mark Serwotka, niske plaće su "endemske" u javnim službama i pregovori s ministarstvom rada su prava "farsa".

Prema sindikatu godišnja plaća na početku karijere u ministarstvu rada iznosi 9.000 funti (14.300 eura) ili 825 funti mjesečno (1.200 eura) i prema planovima o kojima se trenutačno raspravlja u ministarstvu, potrebno je 20 godina da bi dužnosnik postigao maksimalnu plaću.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štajkaši su bili tim odlučniji jer je za plaće visokih dužnosnika, zastupnika i ministara odobreno povećanje od 2 posto. Tako je godišnja plaća Tonyja Blaira s 175.414 funte narasla na 178.922 funti (s 254.000 na 259.000 eura).

Štrajk je pokrenut u ponedjeljak ujutro kada je povjerljivo vladino izvješće objavljeno u Financial Timesu kojI je obznanio i plan reforme državnih poslova koji bi mogao dovesti do ukidanja 80.000 radnih mjesta.

Prema tom izvješću na koje se poziva Financial Times, ta ukidanja radnih mjesta bi trebala biti u sklopu velikog programa smanjenja troškova za 15 milijardi funti u državnim službama.

(Hina) xtm ysv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara