Deseci tisuća izbjeglih u sukobima u Republici Kongo

UN JE u petak priopćio da su deseci tisuća osoba napustili svoje domove u Republici Kongo nakon sukoba vladinih snaga i pobunjenika poznatih kao ´Ninđe´, čime je otežana humanitarna situacija u zemlji.

UN-ova agencija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA), koja je u studenome upozorila na moguću katastrofu u Kongu, pozvala je donatore da povećaju pomoć toj srednjoafričkoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Točan broj izbjeglih osoba ... i dalje je nepoznat budući da je humanitarcima zabranjen pristup ... ali mi ocjenjujemo da ih je oko 60.000´, priopćila je OCHA.

Tijekom studenog i prosinca deseci tisuća stanovnika regije Pool, južno od glavnog grada Brazzavillea, istjerani su iz svojih domova ´bombardiranjem i napadima na sela´, priopćio je OCHA.

´Ninđe´, koje predvodi pobunjeni svećenik Frederik Ntoumi, pokrenule su niz napada iz svojih uporišta na jugu zemlje nakon što je predsjednik Denis Sassou Nguesso pobijedio na izborima u ožujku prošle godine, na kojima nisu mogli sudjelovati njegovi glavni politički protivnici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara