Deset godina Caritasove kuhinje u Šibeniku

Pučka Caritasova kuhinja u Šibeniku, koja trenutačno ima 180 korisnika, obilježila je danas svoju desetu obljetnicu, a svečanosti u prostorijama kuhinje bili su, uz korisnike, nazočni i šibenski biskup Ante Ivas te voditelj Caritasa Šibenske biskupije don Slavko Mikelin.

Od pet Caritasovih pučkih kuhinja, koliko ih danas ima u Hrvatskoj, prva je osnovana upravo u Šibeniku u vrijeme Domovinskog rata. Prostor za rad kuhinje Grad je dao besplatno, a novac za opremu osigurao je njemački poduzetnik Guenter Roeben posredovanjem Caritasa iz njemačkog grada Triera.

Po riječima voditelja don Slavka Mikelina, u kuhinji se godišnje pripremi oko 45.000 obroka. Za polovicu od 180 sadašnjih korisnika, koji posjeduju rješenja Centra za socijalnu skrb, Ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti plaća 12,5 kuna po obroku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Grad Šibenik pučku kuhinju pomaže redovitom godišnjom donacijom od 280.000 kuna, Jadranska banka Šibenik mjesečno daje 5000 kuna za nabavu hrane, a dobrovoljne priloge u novcu i hrani daju mnoge šibenske tvrtke, ribari, pekari, Pomorska policija te brojni anonimni pojedinci.

"Otvaranje pučke kuhinje kod mnogih je Šibenčana pobudilo potrebu pomaganja onima koji su u nevolji. Zahvaljujući upravo tim dobrim ljudima, naši su obroci svakim danom sve kvalitetniji", kazao je na današnjoj svečanosti voditelj Caritasa Šibenske biskupije. Dodao je kako Caritasova kuhinja u Šibeniku danas uglavnom ima sve što joj treba, te kako su, primjerice jučer, djelatnici Pomorske policije u Šibeniku poklonili korisnicima kuhinje čak 500 kilograma ribe.

(Hina) xžpod ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara