DESET GODINA HRVATSKE REVIJE JEDNOMINUTNIH FILMOVA

Projekcijom 30ak filmova nagrađenih na Hrvatskoj reviji jednominutnih filmova, Kino klub ´Zagreb´ proslavio je danas desetu obljetnicu te revije, koja se svake godine u svibnju održava u Požegi.

Na prvoj Hrvatskoj reviji jednominutnih filmova godine 1993. prikazano je 18 filmova iz požeškog kraja, na drugoj 61 iz cijele Hrvatske, a na treću su se već prijavljivali i autori iz inozemstva, podsjetio je direktor Revije Željko Balog na tribini nakon projekcije.

Revija je počela u vrijeme kada je hrvatsko neprofesionalno stvaralaštvo bilo na najnižim granama, a u mnogim dijelovima Hrvatske još je trajao rat, rekao je Balog.

Napomenuo je kako je požeška revija najveći festival jednominutnog filma u Europi, što pokazuje i sve veći broj prijavljenih filmova - prošle godine bio je prijavljen 221 rad, a u proteklih deset godina 1118 filmova svih žanrova, od igranih i dokumentarnih, do animiranih i eksperimentalnih.

Revija filmova kratke, ali zahtjevne forme, koja se najčešće temelji na dosjetki, tijekom godina nailazila je na dobar odjek filmske publike i kritike. Osim filmske umjetnosti, požeški kraj tih dana promiče svoju kulturnu, turističku i kulinarsku ponudu.

Ovogodišnja, 11. revija održat će se 23. i 24. svibnja u Požegi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara