DESET GODINA ZATVORA ZA MASAKR NAD HRVATIMA U GRABOVICI

Bivši pripadnik Armije Bosne i Hercegovine Enes Šakrak osuđen je u utorak pred Županijskim sudom u Sarajevu na deset godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u hrvatskom selu Grabovica u Hercegovini 1993. godine.

U priopćenju koje je tim povodom objavilo Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu pojašnjava se kako je postupak protiv Šakraka vođen pred domaćim sudom temeljem suglasnosti Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) iz srpnja ove godine.

Suglasnost je dana i za vođenje postupka protiv Mustafe Hote koji je, kao i Šakrak, bio pripadnik 9. brdske brigade Armije BiH.

Pripadnici te brigade sumnjiče se za ubojstvo 38 osoba hrvatske nacionalnosti iz Grabovice.

Temeljem zapovjedne odgovornosti za ovaj masakr tužiteljstvo ICTY-a ranije je podiglo optužnicu protiv Sefera Halilovića, umirovljenog generala Armije BiH, koji je u vrijeme zločina počinjenih u dolini Neretve obnašao dužnost načelnika Glavnog stožera ABiH. Početak suđenja Haliloviću u Den Haagu najavljen je za 19. siječnja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Enes Šakrak i Mustafa Hota uhićeni su u Sarajevu 22. kolovoza ove godine.

Protiv Šakraka podignuta je optužnica za ubojstvo dvije osobe a on je naknadno postigao sporazum sa Županijskim tužiteljstvom o priznanju krivnje.

Županijski sud u Sarajevu prihvatio je ovaj sporazum 30. listopada te na toj osnovi osudio Šakraka na desetogodišnju zatvorsku kaznu, stoji u informaciji koju je potpisao županijski tužitelj Mustafa Bisić.

(Hina) rm br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara