Deset milijuna djece izrabljuju se kao sluge

Najmanje deset milijuna djece, većinom djevojčica, kao sluge obavljaju kućanske poslove za malu plaću, a vrlo su često izloženi i zlostavljanju, objavila je u četvrtak Međunarodna organizacija rada (ILO).

Ova UN-ova agencija poziva u ovom svom izvješću na okončanje najgorih oblika izrabljivanja djece poput ropstva i trgovine djecom, kojima su izložena i djeca mlađa od deset godina.

Približno dva milijuna djece mlađe od 15 godina sluge su u kućanstvima u Južnoafričkoj Republici, a 700.000 u Džakarti, navodi se u izvješću ILO-a.

"Rade u izolaciji i izloženi su verbalnom, tjelesnom, emocionalnom i, u nekim slučajevima, seksualnom zlostavljanju. Ne školuju se pa je njihova dugoročna budućnost uništena", rekao je Frans Roselaers iz ILO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovo je istraživanje objavljeno u povodu 12. lipnja kada se, već treću godinu zaredom, obilježava Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada.

S druge strane, Human Rights Watch iz New Yorka izvijestio je kako je njegovo ispitivanje u Zapadnoj Africi, Srednjoj Americi i Aziji pokazalo da djevojčice od samo osam godina rade 15 ili više sati na dan, sedam dana u tjednu za vrlo malu ili nikakvu plaću.

"Umjesto da skreću pogledu u stranu, vlade bi morale poduzeti sve kako bi to zabranile", stoji u izvješću Human Rights Watcha.

(Hina) xbis ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara