DESETINE TISUĆA AMERIKANACA ISKAZALO POŠTOVANJE REAGANU

Desetine tisuća Amerikanaca iskazalo je do sada poštovanje bivšem američkom predsjedniku Ronaldu Reaganu, a ogromni interes natjerao je organizatore da produlje vrijeme obilaska njegova odra.

Kovčeg s Reaganovim posmrtnim ostacima izložen je na svečanom odru u njegovoj predsjedničkoj biblioteci u Simi Valleyu u Kaliforniji.

Preko 40.000 većinom stanovnka Kalifornije, ali i ljudi iz svih krajeva SAD-a prošlo je do sada pored odra Ronalda Reagana, 40-tog američkog predsjednika koji je umro u subotu u 93 godini od upale pluća, uobičajene komplikacije Alzheimerove bolesti od koje je patio 10 godina.

Nezapamćen interes javnosti naveo je organizatore da vrijeme obilaska produlje od 6 do 10 sati navečer. Auto ceste prema Simi Valleyu su zakrčene, a na obilazak odra se čeka više od 12 sati.

Poduzete su obimne mjere sigurnosti i svi posjetitelji prolaze kroz detektor metala i moraju predati mobitele i foto-aparate.

Nakon što je kovčeg s Reaganovim tijelom dovezen u ponedjeljak u Simi Valley prva je poštovanje svom preminulom suprugu iskazala supruga Nency (82), s kojom je bio 52 godine u braku, te njegova obitelj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među prvima je kovčeg obišao kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger.

Iskazivanje poštovanja u Simi Valleyu je početak tjedna odavanja priznanja Reaganu, jednom od najpopularnijih američkih predsjednika kojemu se u zasluge pripisuje da je ubrzao kraj Hladnog rata i ujedinio i ojačao Ameriku nakon podjela iza Vijetnamskog rata i desetljeća gospodarskih problema.

Obredi se nastavljaju državnim pogrebom u glavnom gradu Washingtonu nakon čega će u petak navečer biti pokopan u okviru kompleksa biblioteke.

Reaganovo tijelo će u srijedu navečer biti prevezeno u Washington i položeno na svečani odar u američkom Kongresu gdje će ga obići svjetski čelnici i američki građani. Državni pogreb, prvi u više od 30 godina, bit će priređen u Nacionalnoj katedrali, a na njemu će govoriti i predsjednik Bush.

(Hina) xsl ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara