Desničari pokušali urotu protiv Račana

SKUPINA desno orijentiranih umirovljenih časnika i obavještajaca pokušala je ubaciti svoje agente u najbližu okolinu premijera Ivice Račana. Policija je na samom početku razotkrila i spriječila urotu, piše Globus.

Organizirana grupa, koju podupire dio oporbene desnice, namjeravala je u najbližu Račanovu okolinu ubaciti agenta koji bi pratio njega i njegove najbliže suradnike, i koji bi prikupljao različite informacije iz premijerovih službenih i neslužbenih razgovora.

Urotnici su navodno preko jednog Račanovog čuvara pokušali dobiti originalne identifikacijske oznake MUP-a, s kojima se bez detaljnih provjera može doći u premijerovu neposrednu blizinu. Informacije koje je prikupio MUP pokazale su da je premijerov tjelesni čuvar koji je bio meta vrbovanja trebao poslužiti i kao izvor korisnih informacija.

Globusov izvor procjenjuje da bi prikupljeni podaci, koji su dostupni samo malom broju ljudi, mogli biti upotrijebljeni u razne svrhe i na razne načine.

Također je otkriveno da je iznajmljena soba u hotelu Laguna čiji su prozori imali pogled na zgradu gdje živi hrvatski premijer. Prisluškivanjem telefona osoba koje se okupljaju u tom hotelu zaključeno je da čitav niz događanja nisu samo puka slučajnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački tjednik piše da su podaci o ugrožavanju sigurnosti Ivice Račana zabilježeni u policijskim i obavještajnim arhivima. Tretiraju se kao ozbiljan pokušaj kompromitiranja Račanovog osiguranja, a ne kao pokušaj ugrožavanja premijerova života. Informacije o uroti policija je dobila nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Policijski krugovi ova događanja ocjenjuju kao dosad najozbiljniju prijetnju premijeru Račanu.

Račan: Osjećam se sigurno i imam povjerenja u ljude zadužene za sigurnost

Premijer Ivica Račan izjavio je danas da se osjeća sigurnim i da dobro surađuje i ima povjerenja u ljude zadužene za njegovu sigurnost.

"Osobno se osjećam sigurnim i imam povjerenja u ljude zadužene za moju sigurnost", rekao je Račan, odgovarajući time na pitanje o tekstu u Globusu.

Premijer je tijekom razgovora s novinarima u Banskim dvorima istaknuo da ne zna ništa o atentatu, te da nije impresioniran prijetnjama kojih zna biti s vremena na vrijeme. "Oni koji obavljaju javne dužnosti moraju se znati s time nositi, ne dramatizirati to", rekao je Račan.

Premijer nije želio izričito odgovoriti na pitanja je li informacija iz "Globusa" točna, je li bilo propusta u službi osiguranja, niti komentirati tekst u "Globusu". "To bi me prisililo da ulazim u analitički komentar teksta u kojem nešto stoji, nešto ne, a to ne želim", rekao je.

Ponovio je da nije impresioniran tom dimenzijom rizika svakog tko obavlja javnu funkciju, te zamolio da se oko toga "previše ne diže prašina".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara