Desničari u Europskom parlamentu podigli strku

LIBERALI i socijalisti u Europskom parlamentu žele da Parlament poveća broj zastupnika koji je potreban za formiranje političke grupe, kako bi spriječili formiranje nove ekstremno desničarske grupe kao što je nedavno formirana "Identitet, tradicija, suverenitet".

Graham Watson, vođa grupe Alijansa liberala i demokrata za Europu, 3. najveće grupe u EP, rekao je: "Prelako je formirati grupu". Kaže da bi se u sljedećem sazivu Parlamenta trebalo smanjiti broj postojećih grupa, kojih trenutno    ima 8.

Prije tjedan dana je 5 desničarskih stranaka iz Francuske, Bugarske, Rumunjske, Belgije i Italije formiralo vlastitu grupu, nazvanu "Identitet, tradicija, suverenitet". To će im dati veći pristup fondovima i više političkog utjecaja. U toj grupi se nalaze, između ostalih, Jean-Marie Le Pen, Bruno Gollnisch, predsjednik grupe, koji trenutno čeka presudu za poricanje holokausta, te Allessandra Mussolini, unuka bivšeg talijasnkog diktatora.

Lijevo nastrojeni zastupnici su, iako tvrde da je ovo tek marginalna grupa, ipak donekle zabrinuti razvojem situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Socijaldemokratska stranka Europe, vođena njemačkim zastupnikom Martinom Schulzom, također se zalaže za restirkcije. Žele da se poveća broj zastupnika potrebnih za stvaranje grupe s 20 na 40. Također predlažu povećanje broja zemalja potrebnih za stvaranje grupe s 5 na 8.

Ovo bi, pak, uzrokovalo probleme nekolicini političkih grupa koje imaju po 40 zastupnika, a značilo bi kraj grupe Nezavisnost i demokracija, koja ih nema ni toliko.

Dakle, ipak je "tehnički blok", kako se novoformirani desničari vole nazivati, uspio podići nekakvu prašinu u Europskom parlamentu.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara