Desničarski predsjednički kandidat Calderon ponovno stekao prednost u meksičkoj postizbornoj drami

DANAS ujutro je građane Meksika dočekao još jedan u nizu obrata zbog kojih utvrđivanje pobjednika nedjeljnih predsjedničkih izbora postaje uzbudljivije od najmaštovitije "telenovele".

Nakon što je jučer, na temelju 80% ponovno prebrojanih glasačkih listića objavljeno kako Andres Manolo Lopez, kandidat ljevičarske stranke PRD vodi ispred Felipea Calderona, kandidata desničarske stranke PAN, danas objavljeni rezultati na osnovu 98,75 % listića, ponovno su dali tijesnu prednost Calderonu, koji je već vodio na temelju preliminarnih rezultata.

U nedjelju je meksički Federalni izborni institut zamolio oba dva kandidata da se suzdrže od proglašavanja pobjede sve do srijede, kada su trebali biti objavljeni potpuni rezultati. Međutim, oba kandidata - koje je dijelilo nešto više od 1% glasova - su se na to oglušili.

Prva dva dana je, na temelju preliminarnih rezultata, vodio Calderon, i na to su pozitivno reagirale meksičke burze, s obzirom da tamošnjim poslovnim krugovima odgovara nastavak pro-tržišne politike koju je vodio današnji predsjednik Vicente Fox, član PAN-a.

Međutim, u utorak je Federalni izborni institut u ponovno prebrojane glasove uključio preko 3 milijuna glasačkih listića koji iz niza razloga nisu ušli u preliminarne rezultate. Oni su uglavnom stigli iz južnih država, čije siromašno stanovništvo podržava Obradora.

Zbog toga je Obrador naglo stekao prednost nad Calderonom, a burze su, strahujući od populističke politike visokih poreza i nacionalizacije, u srijedu reagirale velikim padom vrijednosti dionica.

Danas ujutro je, pak, Calderon stekao sitnu prednost u odnosu na Obradora. I ta sićušna prednost dovoljna da burze reagiraju jačanjem vrijednosti meksičkog pesoSa, kao i indeksa vrijednosti dionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko sati kasnije, nakon 99,99 % prebrojanih glasova, postalo je gotovo potpuno izvjesno da će, barem što se Federalnog izbornog instituta tiče, pobjednik Calderon. On je osvojio 35,86 % u odnosu na Obradorovih 35,32 %. Zbog toga su Calderonove pristaše našle za shodno javno slaviti, dok su se među jučer oduševljenim pristašama Obradora danas na licu vidjele suze.

Calderon je, nastojeći izbjeći ponavljanje drame kakva je obilježila američke predsjedničke izbore 2000. godine, Obradoru, odnosno jednom od vodećih članova njegove stranke, ponudio mjesto u svom užem kabinetu u svrhu smirivanja izbornih tenzija i gradnje "nacionalnog jedinstva".

Obrador, međutim, i dalje odbija priznati poraz i tvrdi da su tokom izbora napravljene "brojne nepravilnosti".

PRD je već najavio da će izborni rezultat osporiti na posebnom federalnom sudu, a za subotu su najavljene velike ulične demonstracije.

Usprkos prilično tijesnog rezultata i brojnih kontroverzi, većina stranih promatrača tvrdi da su nedjeljni izbori bili "uspješni", odnosno kvalitetno i stručno obavljeni za latinoameričke prilike.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara