Devet godina zatvora zbog ubojstva Hrvata u Grabovici

ŽUPANIJSKI sud u Sarajevu osudio je u utorak bivšeg pripadnika Armije BiH Mustafu Hotu na devet godina zatvora zbog kaznenog djela ratnog zločina počinjenog nad Hrvatima u hercegovačkom selu Grabovica u rujnu 1993. godine.

Kako je priopćeno iz Županijskog tužiteljstva u Sarajevu, Hota je osuđen na temelju priznanja i prikupljenih dokaza da je osobno ubio supružnike Peru i Dragicu Marić u noći između 8. i 9. rujna 1993. godine.

Hota je u ponedjeljak tijekom suđenja priznao krivnju na temelju nagodbe sa tužiteljstvom a sud je ocijenio kako je to priznanje dao dragovoljno i svjesno te da postoje dostatni dokazi koji terete optuženog.

Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu istragu o zločnima u Grabovici kada je ubijeno najmanje 30 civila hrvatske nacionalnosti pokrenulo je 1998. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na temelju suglasnosti što ju je dao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pod sumnjom za sudjelovanje u ovom masakru u Sarajevu su 22. kolovoza uhićeni Hota i Enes Šakrak, bivši pripadnici 9. brdske brigade Armije BiH koja je i označena odgovornim za ubojstva.

Šakrak je ranije osuđen na deset godina zatvora, također temeljem nagodbe s tužiteljem i priznanja kako je osobno ubio tri člana obitelji Zadro.

Ratni zapovjednik 9. brdske brigade Armije BiH Ramiz Delalić zvani Ćelo je već mjesecima u bjegu.

On je ranije u nekoliko navrata dao iskaz istražiteljima haškog Tribunala.

Zbog zločina u Grabovici optužnica je podignuta i protiv ratnog načelnika Glavnog stožera Armije BiH generala Sefera Halilovića kojega početak suđenja u Den Haagu očekuje u siječnju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara